12/5/09

Έξι νεκροί, 14 τραυματίες σε επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ.(Iράκ)

Τουλάχιστον έξι Ιρακινοί --πέντε αστυνομικοί κι ένας άμαχος-- σκοτώθηκαν και 14 άμαχοι τραυματίσθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο ημιφορτηγό στο Κιρκούκ, μια πόλη του βόρειου Ιράκ που διεκδικείται από πολλές κοινότητες και όπου η βία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται, έγινε γνωστό από την αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές... "Ο καμικάζι ανατίναξε το ημιφορτηγό του κατά την διέλευση μιας αστυνομικής περιπόλου", δήλωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 09.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο νότιο τμήμα του Κιρκούκ.

Χθες δύο Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 9 ετών, σκοτώθηκαν και 8 άλλοι, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε τέμενος στο ανατολικό τμήμα του Κιρκούκ.

Η επαρχία του Κιρκούκ περιλαμβάνει πολλές κοινότητες που διεκδικούν την εξουσία: Κούρδους, οι οποίοι επιθυμούν την ένωσή τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, Τουρκομάνους, οι οποίοι θεωρούν πως η περιοχή ανήκει ιστορικά σ' αυτούς, Ασσυροχαλδαίους (χριστιανοί) ή Άραβες, που είχαν φτάσει στην περιοχή στο πλαίσιο της πολιτικής του καταναγκαστικού εξαραβισμού που εφάρμοζε ο Σαντάμ Χουσέιν.

Από την αρχή του χρόνου, οι επιθέσεις στην επαρχία του Κιρκούκ είναι όλο και πιο συχνές