8/5/09

Σε 18 μήνες οι 'Ελληνες βαφείς θα παραδώσουν το «νέο» Πύργο του Άιφελ

Σε 18 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο «κοστούμι» του Πύργου του Άιφελ από την ελληνική εταιρία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., που ανέλαβε -μετά από διαγωνισμό- τη βαφή του σημαντικού αυτού γαλλικού μνημείου... Οι βαφείς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε υψόμετρο 320 μέτρων, στον 3ο όροφο του Πύργου του Άιφελ, και όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της εταιρίας, οι εργασίες προχωρούν θετικά, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

«Το έργο είναι δύσκολο διότι οι βαφείς πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να εργάζονται σε ύψος 300 μέτρων. Επιπλέον, δεν διακόπτεται καθόλου η λειτουργία του Πύργου και θα πρέπει να προσέχουν να μην πέφτει η βαφή στους τουρίστες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής κατασκευών του Πύργου του 'Αιφελ, Roussin Stephane, από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες συμπίπτουν με τον εορτασμό των 120 χρόνων από την ανέγερση του ιστορικού συμβόλου του Παρισιού. Ο Πύργος του Άιφελ βάφεται σχεδόν κάθε εφτά χρόνια και η ειδική σύνθεση χρώματος που χρησιμοποιείται από τους 'Ελληνες φέρει την ονομασία «Μπρονζέ Τουρ Εφέλ».

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων θα χρειαστούν για το βάψιμο: 60 τόνοι χρώματος και 25 εξειδικευμένοι εναερίτες βαφείς για επιφάνεια 250.000 τμ, 10 τεχνικοί εγκατάστασης σχοινιών - διχτυών, 5 χιλιόμετρα «σχοινιά ζωής» για την ασφάλεια των εργατών, 1.500 βούρτσες - ρολά, 1.500 σετ φόρμες βαφής και 1.000 ζευγάρια ειδικά γάντια,.

«Ένα όνειρό μου πήρε σάρκα και οστά. Η εταιρία έχει οικολογική ευαισθησία και αυτό φαίνεται από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο του Πύργου», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΣΤΕΛΜΑ, Ελευθέριος Μαματζής.

Τον Πύργο του Άιφελ επισκέφτηκαν από το άνοιγμά του, το 1889, περίπου 250 εκατ. άτομα. Εχει ύψος 324 μέτρων (συμπεριλαμβανομένων των κεραιών) και βάρος 10.100 τόνων. Αποτελείται από τρεις ορόφους, 18.000 μεταλλικά τμήματα και 2,5 εκατ. καρφιά.