12/5/09

Σε 23.000 εκτιμά τους νοσούντες από τη γρίππη Α-Η1Ν1 στο Μεξικό έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Περίπου 23.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίππης Α-Η1Ν1 στο Μεξικό, ένας αριθμός υπερπολλαπλάσιος από εκείνον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί επίσημα στη χώρα, υποστηρίζει έκθεση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης Science... Η έκθεση, που συντάχθηκε από την ομάδα για τις πανδημίες του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα αμερικανικά κέντρα πρόληψης και ελέγχου ασθενειών (CDC) εκτιμά σε 23.000 τον αριθμό των νοσούντων από τον ιό στο Μεξικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Μεξικό ανέρχεται στα 2.003, με 56 νεκρούς.



Στο Μεξικό, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, «τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Α-Η1Ν1 δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνον την εμφανή κορυφή του παγόβουνου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η Αν Σουσάτ, προσωρινή υποδιευθυντής του τομέα δημόσιας υγείας των CDC.



Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι στατιστικές που δημοσιεύουν οι διάφορες Πολιτείες αφορούν μόνον όσους έχουν προστρέξει στα εργαστήρια για να κάνουν εξετάσεις για τον ιό, υπογραμμίζει η ίδια.



Η μεγάλη πλειονότητα των νοσούντων από τη γρίππη θεραπεύονται γρήγορα και δεν νοιώθουν την ανάγκη να κάνουν εξετάσεις, προσθέτει η ίδια.



Η έκθεση αναρτήθηκε στο δίκτυο πριν την κυκλοφορία του περιοδικού, την Πέμπτη, διότι περιέχει «σημαντικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία», τονίζει το Science.