8/5/09

Ισόβια σε 33χρονο τοξικομανή που είχε σκοτώσει οδηγό αστικού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο 33χρονος τοξικομανής, ο οποίος είχε αποδράσει από περιπολικό της Αστυνομίας, αρπάζοντας το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού-συνοδού του και στη συνέχεια σκότωσε κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του 59χρονο οδηγό αστικού λεωφορείου... Μετά από ακροαματική διαδικασία τριών ημερών -που διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα- το δικαστήριο εξέδωσε σήμερα την ετυμηγορία του, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους συγγενείς του άτυχου οδηγού, Παναγιώτη Πυξόπουλου.

Στην απολογία του, ο 33χρονος ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη από τους οικείους του θύματος, προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο ότι επρόκειτο για «ατύχημα».

«Ο οδηγός προσπάθησε να μου πάρει το όπλο, ακολούθησε πάλη, στη διάρκεια της οποίας εκπυρσοκρότησε το όπλο», ισχυρίστηκε ο 33χρονος, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει τους αστυνομικούς ως υπαίτιους για ό,τι έγινε, λέγοντας ότι εάν του είχαν περάσει χειροπέδες δεν θα διέφευγε. Υποστήριξε δε ότι εκείνη την μέρα λειτουργούσε υπό το κράτος «στερητικού συνδρόμου».

Το περιστατικό σημειώθηκε πέρσι το Μάιο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί για κλοπή πορτοφολιού, κατάφερε να ξεφύγει από το περιπολικό της Αστυνομίας, αφού πρώτα άρπαξε το όπλο ενός εκ των δύο αστυνομικών-μελών του πληρώματος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι καθόταν χωρίς χειροπέδες στο πίσω κάθισμα του περιπολικού. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του, ο τοξικομανής κράτησε ομήρους οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, ξεφεύγοντας από δεκάδες αστυνομικούς και σκοτώνοντας τον 59χρονο οδηγό, που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο της Σίνδου.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν επίσης οι δύο αστυνομικοί του πληρώματος που μετέφεραν τον δράστη. Στις καταθέσεις τους είπαν ότι δεν φόρεσαν χειροπέδες στον τοξικομανή διότι τον γνώριζαν, αφού τον είχαν προσαγάγει πολλές φορές κατά το παρελθόν για διάφορα μικροαδικήματα. Οι δύο αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί ήδη σε ποινές φυλάκισης 8 και 28 μηνών, αντίστοιχα, για απελευθέρωση κρατουμένου και ελλιπή φύλαξη του όπλου.