7/5/09

Σε περιτομή θα υποβληθούν 460.000 άνδρες με σκοπό την καταπολέμηση του AIDS στη Μποτσουάνα

Εκστρατεία κατά του AIDS εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνας, ανακοινώνοντας ότι 460.000 άνδρες-το 80% του ανδρικού πληθυσμού-θα υποβληθούν σε περιτομή με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην αφρικανική χώρα... "Το υπουργείο Υγείας θα υποβάλλει στη διαδικασία της περιτομής το 80% των ανδρών της Μποτσουάνας, οι οποίοι θα φτάσουν τους 460.000 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μία αποστολή που στοχεύει στην καταπολέμηση του AIDS", ανακοίνωσε η Τζάνετ Μουαμπόνα, επικεφαλής του προγράμματος.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής αυτής χώρας η οποία μαστίζεται από τον ιό του HIV ενθαρρύνει παράλληλα τους άνδρες να υποβληθούν στην περιτομή μόνο στα νοσοκομεία όπου τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μέχρι την δεκαετία του '70, αρκετές εθνότητες της χώρας υποβάλλονταν στην περιτομή με τα παραδοσιακά μέσα αλλά οι αρχές αναγκάστηκαν να την απαγορεύσουν για λόγους δημόσιας υγείας.

Η Μποτσουάνα, που αριθμεί δύο εκατομμύρια κατοίκους, αντιμετωπίζει σοβαρό πληθυσμιακό πρόβλημα, αφού οι ενήλικοι πολίτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος ζωής φτάνει τα 34 χρόνια.

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αφρική, η περιτομή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 50%- 60% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του AIDS από τον άνδρα στην γυναίκα.