11/5/09

Τα λεφτά δεν φέρνουν (ίσως) την ευτυχία, αλλά σίγουρα φέρνουν καλύτερη υγεία.

Τα χρήματα δεν αποτελούν πανάκεια στη ζωή, αλλά σίγουρα αποτελούν "κλειδί" για μια πιο υγιή ζωή, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, που διαπίστωσε ότι το επίπεδο του πλούτου και των εισοδημάτων ενός ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της υγείας του...Η έρευνα έγινε από τον Τζέημς Ναζρού, καθηγητή ιατρικής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Μεταξύ άλλων, η μελέτη διαπίστωσε ότι;

- Όσοι προέρχονται από χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες, κατά μέσο όρο πεθαίνουν νωρίτερα σε σχέση με τους πιο πλούσιους.

- Όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο πλούτο, καθώς και χειρότερο επίπεδο εκπαίδευσης, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

- Οι ανισότητες στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, που πηγάζουν από τις κοινωνικο-οικονομκικές ανισότητες, διατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής και είναι συνήθως μεγαλύτερες σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

- Η πρόωρη συνταξιοδότηση κάνει γενικά καλό στην υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων, εκτός και αν τους έχει επιβληθεί?άνωθεν.

- Όσοι υποχρεώνονται σε πρόωρη συνταξιοδότηση, έχουν γενικά χειρότερη νοητική υγεία από όσους παίρνουν κανονικά τη σύνταξή τους, οι οποίοι όμως, με τη σειρά τους, έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη νοητική υγεία σε σχέση με όσους έχουν βγει εθελοντικά σε πρόωρη σύνταξη.

- Οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ο εθελοντισμός ή η φροντίδα άλλων προσώπων, έχουν καλύτερη νοητική υγεία και ευεξία, μόνο όμως όταν αισθάνονται ότι η συνεισφορά τους εκτιμάται και ανταμείβεται ηθικά.

Σε μια άλλη σχετική έρευνα, που έγινε πέρυσι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, οι ερευνητές είχαν βρει ότι ο υψηλότερος πλούτος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών (αλλά όχι άνω των 65 ετών).

Μια τρίτη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί το 2005 στις ΗΠΑ και παρακολούθησε εκατοντάδες άτομα με ειδικές ανάγκες επί εννιά χρόνια, είχε διαπιστώσει ότι ο πλούτος γενικά επιτρέπει σημαντικά υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, καθώς επίσης λιγότερα αισθήματα λύπης και μοναξιάς.