9/5/09

Η πυρκαγιά επεκτείνεται στην Σάντα Μπάρμπαρα και οι αρχές ετοιμάζονται να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές αρκετές ακόμη χιλιάδες ανθρώπους.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να παλεύουν και σήμερα με την πυρκαγιά που συνεχώς επεκτείνεται στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας όπου οι αρχές ετοιμάζονται να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές αρκετές ακόμη χιλιάδες ανθρώπους... Η πυρκαγιά μαίνεται από την Δευτέρα, ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, και περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι αυτής της πολύ τουριστικής περιοχής στις ακτές του Ειρηνικού έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές. Μπορεί πάντως να δοθεί εντολή σε επιπλέον 23.000 κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 80 κατοικίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά, που έχει κατακάψει 3.500 εκτάρια γης αυτής της παραλιακής πόλης όπου κατοικούν πολλοί αστέρες του κινηματογράφου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών και Προστασίας κατά των πυρκαγιών της Καλιφόρνιας (Cal fire). Προηγούμενος απολογισμός την Παρασκευή το πρωί ανέφερε ότι 1400 εκτάρια γης είχαν καεί.

Η πυρκαγιά έχει τεθεί σε έλεγχο μόνο κατά 10%, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των πυροσβεστών έχουν δηλώσει ότι έχουν αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς σε πολλά σημεία την Παρασκευή, βοηθούμενοι από την σχετική άπνοια και την αύξηση της υγρασίας στο τέλος της ημέρας.

Ένας στρατός από περίπου 3455 πυροσβέστες αγωνίζεται να σβήσει την φωτιά με την βοήθεια τριών ελικοπτέρων και ενός DC-10 που ρίχνει ειδικό επιβραδυντικό (για την φωτιά) υγρό.

Το κόστος της επιχείρησης παροχής βοήθειας ήδη ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times.