8/5/09

ΠΣΕ : Στις εξαγωγές υπηρεσιών πάμε καλά ...

Δεσπόζουσα θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα και γενικότερα στην οικονομία της χώρας κατέχουν οι εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί...Δυστυχώς, όμως η βασικότερη αδυναμία είναι ότι η χώρα μας έχει σημαντικές επιδόσεις στις παραδοσιακές εξαγωγές υπηρεσιών (μεταφορικές, θαλάσσιες μεταφορές και ταξιδιωτικές) και εμφανίζει μεγάλη υστέρηση στις εξαγωγές υπηρεσιών αιχμής της τεχνολογικής προόδου που παρουσιάζουν κατά κανόνα και το μεγαλύτερο δυναμισμό.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών που παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη και ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου και υπεύθυνος για την έρευνα κ. Αντ. Συγγελάκης οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών που είναι σχεδόν διπλάσιες σε αξία από τις εξαγωγές αγαθών, παρά τις σημερινές δυσχέρειες λόγω της παγκόσμιας οικονομική κρίσης είναι μακροπρόθεσμα θετικές.

Ακόμα αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση στον κόσμο πραγματοποιώντας ανάλογα με το μέγεθος της πολύ σημαντικές εξαγωγές. Κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στις κατα κεφαλήν εξαγωγές υπηρεσιών με 3.200 δολάρια δηλαδή 7 και πάνω φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι βασικές ιδιοτυπίες του εξωτερικού εμπορίου των υπηρεσιών είναι ότι ο εξαγωγέας δεν εξάγει κάποιο συγκεκριμένο υλικό προϊόν αλλά μια υπηρεσία η οποία κατά κανόνα δεν υπάρχει. Δηλαδή, εξάγει στην πραγματικότητα μια υπόσχεση. Τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στο εξωτερικό εμπόριο των υπηρεσιών δεν έχουν σχέση με τα εμπόδια τις αγορές αγαθών, αλλά με την πρόσβαση των εξαγωγέων στην αγορά και με τη διακριτική μεταχείριση των ξένων προμηθευτών προς όφελος των ντόπιων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ