7/5/09

Η Ουάσινγκτον δηλώνει πως δεσμεύεται στην αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε σήμερα στη Δαμασκό ότι δεσμεύεται στην αναζήτηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της συριακής κυβέρνησης στην προσέγγισή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες... "Μεταφέραμε...την ειλικρινή δέσμευση του προέδρου Ομπάμα να επιδιώξει την επίτευξη της αραβοϊσραηλινής ειρήνης προς κάθε κατεύθυνση, και προς την κατεύθυνση Συρίας-Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Φέλτμαν μετά τη συνάντησή του με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ στη Δαμασκό.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εγκαινίασε ένα κύκλο συνομιλιών με τη Συρία λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, τερματίζοντας έτσι μία μακρά περίοδο απουσίας διπλωματικών επαφών υπό την προεδρία Μπους.

Οπως δήλωσε ο Τζέφρι Φέλτμαν, μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές να επιλυθούν.

Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμπλακούν στις όποιες συνομιλίες της με το Ισραήλ, θεωρώντας την αμερικανική συμμετοχή σε αυτές ως εγγύηση τήρησής των συμφωνιών.

Οι έμμεσες συνομιλίες Συρίας -Ισραήλ με τη μεσολάβηση της Τουρκίας ανεστάλησαν μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διήρκεσε τρεις εβδομάδες ως τα μέσα Ιανουαρίου.