9/5/09

Παραιτήθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε την παραίτηση του υπευθύνου του αεροπορικού στόλου του μετά την πτήση πάνω από τη Νέα Υόρκη ενός προεδρικού αεροσκάφους που έκανε να αναβιώσει ο τρόμος της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος... Η παραίτηση του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Λευκού Οίκου, από το οποίο εξαρτάται ο αεροπορικός στόλος του προέδρου, είναι η πρώτη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα.

"Κατέληξα πως η αμφισβήτηση η οποία περιβάλλει την επιχείρηση λήψης φωτογραφιών του προεδρικού αεροπορικού στόλου πάνω από τη Νέα Υόρκη, κατέστησε αδύνατο για εμένα να διευθύνω με αποτελεσματικό τρόπο το στρατιωτικό γραφείο του Λευκού Οίκου", έγραψε ο Λουίς Καλντέρα στην επιστολή παραίτησής του την οποία απευθύνει στον πρόεδρο Ομπάμα.

Στην επιστολή που φέρει χθεσινή ημερομηνία (8/5), διευκρινίζει πως η παραίτησή του θα ισχύσει από τις 22 Μαΐου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, οργισμένος, είχε δώσει εντολή στα τέλη Απριλίου να διενεργηθεί έρευνα για την επιχείρηση εκείνη στον ουρανό της Νέας Υόρκης.

Η πτήση, σε χαμηλό ύψος, πάνω από τη Νέα Υόρκη για περίπου μισή ώρα, στις 27 Απριλίου, από ένα προεδρικό Μπόινγκ με τη συνοδεία δύο μαχητικών όχι μακριά από τους δύο πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Άγαλμα της Ελευθερίας, προκειμένου να τραβήξουν φωτογραφίες, προκάλεσε ένα κίνημα πανικού και εκκενώσεων κτιρίων.

Προκάλεσε επίσης την οργή του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Ομπάμα δεν βρισκόταν στο αεροπλάνο με το λευκό και μπλε χρώμα, ένα από τα δύο που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις μετακινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, και αγνοούσε τα πάντα για την επιχείρηση έως ότου ξέσπασε η υπόθεση, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.