11/5/09

Δημιουργήθηκαν "έξυπνα" πλαστικά που αλλάζουν χρώμα όταν νιώθουν στρες!

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν στερεά πλαστικά που αλλάζουν χρώμα, όταν βρεθούν υπό καθεστώς μηχανικής πίεσης. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γενιά "έξυπνων" πλαστικών, τα οποία θα δίνουν χρωματικό σήμα, όταν είναι έτοιμα να σπάσουν ή θα πυροδοτούν μια χημική αντίδραση αυτομάτως, η οποία θα τους επιτρέπει να σκληραίνουν ξανά μόνα τους στο σημείο που υφίσταται τον μεγαλύτερο κίνδυνο... Τα πλαστικά αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά "έξυπνων" υλικών, τα οποία αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του περιβάλλοντος και αντιδρούν ανάλογα. Ήδη οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει αυτό-διορθούμενα πλαστικά, τα οποία φροντίζουν να θεραπεύσουν τυχόν ρωγμές τους, απελευθερώνοντας αυτομάτως έναν καταλύτη, ο οποίος οδηγεί σε αναμόρφωση του πλαστικού, ώστε να κλείσει τη σχισμή.

Η νέα ανακάλυψη, που παρουσιάζεται στο περιοδικό "Nature", έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις, υπό τον χημικό Τζέφρι Μουρ και την ειδική στα υλικά Νάνσι Σότος, οι οποίοι εδώ και καιρό εργάζονται με σκοπό να εφοδιάσουν τα πολυμερή υλικά με την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν στο μηχανικό στρες.

Τέτοια πολυμερή πλαστικά που αλλάζουν χρώμα, στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επικαλύψεις στα πάντα, από γέφυρες μέχρι φτερά αεροπλάνων, προειδοποιώντας έγκαιρα τους μηχανικούς όταν ζωτικές δομές βρίσκονται κοντά στο όριο να σπάσουν. Όταν υλικά όπως τα μέταλλα και το μπετόν αρχίζουν να κάμπτονται και να "στρεσσάρονται", εμφανίζουν ορατές ρωγμές, οπότε προειδοποιούν τους μηχανικούς. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως με τα πλαστικά, γι' αυτό άλλωστε η νέα ανακάλυψη αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον.