11/5/09

Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Βραζιλία

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμένου φυσικού αερίου ανακάλυψε η Repsol στη λεκάνη Σάντος στη νοτιοανατολική Βραζιλία... Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι τα ανώτερα επίπεδα άντλησης φυσικού αερίου από το πηγάδι Πανοραμίξ ανέρχονται σε 387.600 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1.570 βαρέλια συμπυκνωμένου φυσικού αερίου την ημέρα.

Η Repsol είναι η διαχειρίστρια εταιρία στην κοινοπραξία, η οποία διεξάγει γεωτρήσεις στο μπλοκ BM-S-48 (η συμμετοχή της ισπανικής εταιρίας ανέρχεται σε ποσοστό 40%, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βραζιλίας Petrobras σε ποσοστό 35%, της βραζιλιάνικης εταιρίας Vale σε ποσοστό 12,5% και της Woodside επίσης σε ποσοστό 12,5%). Το πηγάδι Πανοραμίξ βρίσκεται στο μπλοκ BM-S-48, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Βραζιλίας και σε βάθος 170 μέτρων.

Η λεκάνη του Σάντος περιλαμβάνει πολλές ζώνες εξερεύνησης, στις οποίες η ισπανική πετρελαϊκή εταιρία έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, η Repsol προέβη στην εκτίμηση ότι τα αποθέματα ενός άλλου μπλοκ στην εν λόγω ζώνη, του μπλοκ BM-S-9 (η συμμετοχή της ισπανικής εταιρίας ανέρχεται εδώ σε ποσοστό 25%) ενδέχεται να κυμαίνονται μεταξύ 2 και 6 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Την περασμένη Παρασκευή, η Repsol ανακοίνωσε απότομη πτώση της κερδοφορίας της στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2009. Απέδωσε τη σε ποσοστό 57,4% πτώση, σε ετήσια βάση, των καθαρών κερδών της - ανήλθαν σε 516 εκατ. ευρώ - κυρίως στην πτώση κατά 54% της τιμής του αργού τύπου μπρεντ στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Την ίδια περίοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν απότομα σε 2,50 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα κατά μέσον όρο, από 4,30 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η παραγωγή της ισπανικής εταιρίας υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2008, ανερχόμενη σε 918.000 ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.