6/7/09

Ρουμανία - Η πλειονότητα των Ρουμάνων δεν θα πάει καλοκαιρινές διακοπές

Το 60% των Ρουμάνων ηλικίας άνω των 15 ετών δεν σχεδιάζει να πάει καλοκαιρινές διακοπές το 2009, ποσοστό ίδιο σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας GfK...Οι καλοκαιρινοί προορισμοί και το μέσο μεταφοράς που επιλέγουν οι Ρουμάνοι δεν έχει αλλάξει σημαντικά φέτος, παρ’ ότι το 2008 ήταν έτος αλλαγών για τη χώρα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι Ρουμάνοι που δικαιούνται διακοπές περίπου 2,5 εβδομάδων κάθε χρόνο, προτιμούν να πάρουν άδεια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα παραθαλάσσια θέρετρα είναι ο αγαπημένος προορισμών των Ρουμάνων, οι οποίοι σε ποσοστό 39% απαντούν ότι θα επιλέξουν και φέτος κέντρο αναψυχής κοντά στη θάλασσα.

Το 22% των παραθεριστών θα επιλέξουν κάποιο ορεινό θέρετρο. Το 13% των Ρουμάνων δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα πάει και το 20% απαντά ότι θα μείνει στο σπίτι την περίοδο της καλοκαιρινής άδειας, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές.
Η πλειοψηφία εκείνων που δεν σκοπεύουν να πάνε διακοπές είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και ζουν στις επαρχίες Μολδαβία και Ολτένια, απόφοιτοι βασικής εκπαίδευσης και με οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 1.000 λέι.
Κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός για τους Ρουμάνους είναι τα θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα και η Τουρκία. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι μεταξύ των αγαπημένων προορισμών εκείνων που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Το 50% των Ρουμάνων παραθεριστών θα ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους ή με αυτοκίνητο φίλων, το 20% απάντησε ότι θέλει να ταξιδέψει με το τρένο και το 9% με αεροπλάνο, ενώ το 17% δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο μεταφορικό μέσο θα επιλέξει.