15/3/10

Πρωτοβουλίες ΥΠΟΙΑΝ για αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Πέντε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη: «περιμένουμε και από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών, να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού»...Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Υπερχρέωση των Νοικοκυριών: Πολιτικές Πρόληψης & Απεγκλωβισμού», σημείωσε ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα, το οποίο αυξάνει και προσλαμβάνει σε ορισμένα στρώματα δραματικές διαστάσεις, ενώ υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, η υπουργός σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΑΝ αναλαμβάνει τις εξής 5 δράσεις και πρωτοβουλίες:

- Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.

- Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών. Για τη στελέχωση και για τη λειτουργία, θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ενώ δράσεις θα είναι κοινές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τις Καταναλωτικές Ενώσεις

- Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.

- Ενσωμάτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η Οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.

- Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε η υπουργός, θα υπάρξει ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κ.λπ.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαδάκης, σημείωσε ότι η αποτελεσματική πρόληψη δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης όλων των καταναλωτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΤτΕ θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός της Πολιτείας στη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών πρέπει να δίνεται όταν και αν αυτό χρειάζεται για εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανόνες διαφανείς και δίκαιοι για τους καλόπιστους δανειολήπτες. Πρέπει όμως, όπως σημείωσε ο ίδιος, η αρωγή αυτή να μην αποτελεί επιλογή ευκαιρίας για τους κακόπιστους οφειλέτες.

Εκ μέρους των κομμάτων, ο κ. Πρωτόπαπας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για τον καταναλωτή -αύξηση του ΦΠΑ- ενώ ανέφερε την εκτίμησή του, ότι πρέπει να μπει «πλαφόν» στα καύσιμα. Εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Κώστας Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του «δεν δίνει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση», ενώ καυτηρίασε την καθυστέρηση εισαγωγής του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή, εκφράζοντας ανησυχία για καθυστέρηση με δεδομένο ότι, όπως σημείωσε, υπήρξε και για το προηγούμενο νομοσχέδιο «εμπλοκή» και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σε επίπεδο Κυβέρνησης.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ η κυρία Ντόλα, εκ μέρους τους ΚΚΕ ο κ. Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης, τόνισαν τη σημασία της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, καθώς επί σειρά ετών το κράτος δεν φρόντισε να προστατέψει αυτούς τους πολίτες από την έκθεσή τους σε υπερδανεισμό.