24/3/09

Η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος βλάπτει…


Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας (π.χ. «χοτ ντογκ») φαίνεται να έχουν ένα μέτρια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες (μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιά), μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που παράλληλα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο...
Η έρευνα, που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, υπό τον επιδημιολόγο Ράσμι Σίνχα, μελέτησε πάνω από 545.000 άτομα ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ?Archives of Internal Medicine? της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Διαπίστωσε ότι, σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, το 20% που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο 62,5 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως), είχαν υψηλότερο ρίσκο θανάτου γενικά και ειδικότερα από καρκίνο και καρδιά, σε σχέση με το 20% που έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας (9,8 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο).

Για τις γυναίκες η συνολική πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 36% και για τους άνδρες κατά 31%. Οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, ήταν 22% πιο πιθανό να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο και 25% από καρδιά. Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά ήσαν 20% και 50%, σύμφωνα με το New Scientist.

Ανάλογη διαπίστωση για τη διαφορά κινδύνου ισχύει και για τις δύο ομάδες του πληθυσμού που έτρωγαν το περισσότερο και αντίστοιχα το λιγότερο κατεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα). Oι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, ήταν 16% πιο πιθανό να πεθάνουν και οι γυναίκες 25%.

Από την άλλη, όσοι έτρωγαν το περισσότερο άσπρο κρέας είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς έτρωγαν το λιγότερο άσπρο κρέας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «από άποψη συνολικής θνησιμότητας, το 11% των θανάτων των ανδρών και το 16% των θανάτων γυναικών θα μπορούσε να αποφευχθεί,αν μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Ειικότερα για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θα υπήρχε μείωση 11% στη θνησιμότητα των ανδρών και 21% των γυναικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους το κρέας μπορεί να συσχετισθεί με το θάνατο. Ουσίες που προκαλούν καρκίνο, σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία τους «συμπληρώνουν τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Ταμείου