23/3/09

Προσοχή στα προϊόντα "μαϊμού"απο χημικά μέχρι φάρμακα



Τα παραποιημένα εμπορεύματα αποτελούν το 5-7% του συνόλου του νόμιμου εμπορίου από στατιστικά στοιχεία, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης κ. Ν. Βερναρδάκης σε σεμινάριο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με θέμα ‘’προστασία προϊόντων από την αντιγραφή’’...
Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης κατά 1000% έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία οι κατασχέσεις παραποιημένων προϊόντων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων, το 2008 τα τσιγάρα κατείχαν την πρώτη θέση στις κατασχέσεις και ακολουθούν τα καλλυντικά και τα αξεσουάρ και πρώτη χώρα εισαγωγής τέτοιων προϊόντων και ως χώρα προέλευσης και σε ποσοστό είναι η Κίνα.

Ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι ήδη η ΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την Κίνα για την υπογραφή συμφωνίας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και σημείωσε τη σημασία στη δίωξη των παραποιημένων προϊόντων των διμερών συμφωνιών αλλά και τη συμβολή του ίδιου του καταναλωτή καθώς και των επιχειρηματιών. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έδωσε στοιχεία για υπόνοιες που υπήρχαν σχετικά με περίπτωση εισαγωγής από την Τουρκία αντιγραμμένων ελληνικών συστημάτων και δεσμεύτηκαν 5 τόνοι εμπορεύματος στο Β τελωνείο Θεσσαλονίκης και ήδη ακολουθείτε η νομική διαδικασία ενώ το θέμα αποτέλεσε πρόσφατα αποκλειστικό αντικείμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης και ο αρμόδιος τούρκος υφυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα.

Ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι το εθνικό και διεθνές πλαίσιο που αφορά στη δίωξη είναι ικανοποιητικό και βελτιώνεται συνεχώς αλλά απαιτείται συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε δε ότι πέρα από την οικονομική αξία του θέματος η αντιγραφή δημιουργεί κινδύνους και για την υγεία δεδομένου ότι μπορεί αν χρησιμοποιεί μέταλλα, υφάσματα χημικά ή άλλα υλικά τα οποία να μην είναι εγκεκριμένα και ως παράδειγμα ανέφερε ότι περισσότερες από το 50% των περιπτώσεων παραγγελίας φαρμάκου από ιστοσελίδες του διαδικτύου αφορούν στην παραλαβή παραποιημένου προϊόντος σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τέλος ανέφερε ότι συναγωνίζεται σε έσοδα το συγκεκριμένο εμπόριο το εμπόριο ναρκωτικών και μέρος τους προωθείται στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΒΙ κ. Δ. Μπουκουβάλας ανέφερε ότι μεταξύ άλλων: ‘’δυστυχώς το σύστημα προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας είτε στα περιορισμένα όρια ενός μεμονωμένου κράτους είτε στα ευρύτερα όρια μια περιφέρειας όπως η ΕΕ, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν εμποδίζει την εκτεταμένη αντιγραφή προστατευόμενων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και αυτό επειδή δημιουργείται ετήσιο εισόδημα που ανέρχεται σε 250 - 400 δισ. ευρώ παγκοσμίως (100% έως 160% του ΑΕΠ της Ελλάδας). Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα κίνητρα για την αντιγραφή είναι ισχυρά και εξαπλωμένα σε όλη την υφήλιο’’. Ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι επειδή η αντιγραφή δημιουργεί προσκόμματα στην ομαλή αναχρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης