27/3/09

Μην ξεχάσετε το Σάββατο σβήνουμε τα φώτα...


Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην περιβαλλοντική δραστηριότητα «Ώρα της Γης», που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη να γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα...
Εκτός από τη συμμετοχή του Προεδρικού Μεγάρου στη συσκότιση της μιας ώρας, από τις 20.30, που κοινοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της WWF, Δ. Καραβέλλα, στη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, συμμετοχή δήλωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» και η ΔΕΗ.

«Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Και στο Προεδρικό Μέγαρο κατεβάζουμε φώτα. Πάντως, είναι ευχάριστο ότι η Ελλάδα διαπρέπει. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά για την Ώρα της Γης», επισήμανε ο κ. Παπούλιας στο διευθυντή της WWF Hellas.

Επίσης με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και εστάλη προς όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις Ανεξάρτητες Αρχές, όλες τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων, καλούνται οι παραπάνω φορείς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, σβήνοντας τα εξωτερικά φώτα των δημόσιων υπηρεσιών (κεντρικών κτιρίων, περιφερειακών υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων - ΝΠΔΔ, κτίρια των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού) εφόσον αυτό δεν θα προκαλέσει τυχόν προβλήματα λειτουργίας ή ασφάλειας εγκαταστάσεων .

Η συμμετοχή όλων στην πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται στην εγκύκλιο, αποτελεί μήνυμα ελπίδας για τη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά και τη δημιουργία των εχεγγύων εκείνων που διασφαλίζουν πρωτίστως το αγαθό της ίδιας της ζωής.

Σε σχετική ανακοίνωση από το «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρεται ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει "παρών" στην "Ώρα της Γης" σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του». Παράλληλα, για την προγραμματισμένη ώρα, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτήρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, εντός του αεροδρομίου.

Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίσθηκε να σβήσουν τα φώτα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης ανά την επικράτεια. «Εξαιρούνται τα κτήρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης».

H δυναμική συμμετοχή της χώρας μας αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων, που έχουν δηλώσει το «παρών» και προετοιμάζουν ήδη πρωτότυπες δράσεις ευαισθητοποίησης και όχι μόνο.

Συμμετοχή έχουν δηλώσει περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες ανά την Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις