20/3/09

Νέες μέθοδοι στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού


Οι εξελίξεις στην ιατρική , δίνουν ελπίδες ότι στο προσεχές μέλλον θα έχουμε θεραπεία του καρκίνου του μαστού χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις μόνο με βιολογικά φάρμακα ή με διαδερμική κρυοθεραπεία ή λέιζερ προσεχές μέλλον Για την ώρα όμως η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι εφικτή με συντηρητική χειρουργική θεραπεία χωρίς να είναι απαραίτητη η ριζική μαστεκτομή...
Στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γενεύης, βάσει πρωτοκόλλου έχει εφαρμοστεί διαδερμικά κρυοθεραπεία στους -1800 C σε καρκίνο του μαστού και μετά από ένα μήνα αφαίρεση του όγκου.

Με την κρυοθεραπεία καταστράφηκε το 75% των όγκων, ενώ οι μικροί όγκοι μεγέθους 1-1,5 εκατοστών καταστράφηκαν εντελώς, επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας- Ογκολογίας υπεύθυνος της μονάδας μαστού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης,Γιώργος Βλαστός, στο πλαίσιο της 8ης επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Νέες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Α΄Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Αντιμετώπισης του Ιού HPV.

Το ευχάριστο μήνυμα που έδωσε ο κ. Βλαστός είναι ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού μειώνεται διεθνώς λόγω της μαστογραφίας και της στοχευμένης θεραπείας που βασίζεται στη μοριακή δράση των φαρμάκων.

Εξάλλου κατά την χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου του μαστού εφαρμόζονται τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής που αφήνουν λιγότερες ουλές και έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Με τη συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση η γυναίκα δεν είναι υποχρεωμένη να χάσει το μαστό της. Ανέφερε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζεται σε συντηρητική χειρουργική θεραπεία, ενώ ολική μαστεκτομή εφαρμόζεται μόνο στο 15% των περιπτώσεων και όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι. Ο κ. Βλαστός υπογράμμισε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι θεραπείες θα μπορούν να γίνονται με τα νέα βιολογικά φάρμακα ή μπορεί να γίνεται θεραπεία χωρίς φάρμακα μόνο με χημειοθεραπεία που θα εφαρμόζεται μέχρι να χαθεί ο όγκος.



---------------------------------------------------

Το ΗPV τεστ θα αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου

---------------------------------------------------



Ένα νέο τεστ, πιο ευαίσθητο από το τεστ Παπανικολάου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως την προσεχή 5ετία, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για το τεστ HPV, το οποίο ανιχνεύει αν η γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ενώ με το τεστ Παπανικολάου εντοπίζονται οι αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και η ακρίβειά του είναι μόνο 70% με το τεστ HPV εντοπίζεται αν η γυναίκα είναι φορέας του ιού καθώς και ο τύπος του ιού, και η ακρίβειά του είναι 95%, ανέφερε ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός

Σύμφωνα με τον καθηγητή αν μία γυναίκα είναι φορέας του ιού HPV δεν σημαίνει ότι θα προσβληθεί οπωσδήποτε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς μόνο το 1% των φορέων προσβάλλεται από καρκίνο, αλλά ότι θα πρέπει να κάνει πιο συχνά το τεστ Παπανικολάου για να εντοπιστούν οι τυχόν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ