27/3/09

Vodafone:"Γλύτωσε" προσωρινά πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το πρόστιμο των 76 εκατομμυρίων ευρώ, που επέβαλε στην Vodafone η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον Δεκέμβριο του 2006 για την υπόθεση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών...

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι είναι άκυρη η απόφαση της ΑΔΑΕ και παραπέμπει την υπόθεση και πάλι στην ΑΔΑΕ για να εκδώσει νέα, δεύτερη, απόφαση για το ύψος του προστίμου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν κατά πλειοψηφία οτι είναι άκυρη η απόφαση της ΑΔΑΕ γιατί ελήφθη απο τα μέλη της σε μη δημόσια συνεδρίαση.

Ετσι, δέχθηκαν ότι ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ, που επιβάλει τη μή δημοσιότητα είναι εκτός εξουσιοδότησης, καθώς και ότι όταν οι Ανεξάρτητες Αρχές επιβάλουν κυρώσεις , πρέπει οι αποφάσεις του να λαμβάνονται σε δημόσια συνεδρίαση.

Το ύψος του προστίμου θα κριθεί εκ νέου πλέον απο την ΑΔΑΕ και οι νομικοί λένε ότι μπορεί να επιβληθεί και πάλι το ίδιο ποσό. Πάντως η υπόθεση του προστίμου περιπλέκεται , καθώς θα πρέπει να υπάρξει νέος κύκλος ακροάσεων των εμπλεκομένων στην Αρχή και έτσι η όποια απόφαση θα ληφθεί στο μέλλον.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Vodafone και ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο που τις έχει επιβληθεί για παραβάσεις του Ν. 3115/2003, που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, στην εύρεση και διακοπή παράνομου λογισμικού στις εγκαταστάσεις της κ.λπ.

Τον Μάιο του 2007 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με πολυσέλιδη απόφαση (87 σελίδες) είχε απορρίψει την αίτηση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση της ΑΔΑΕ που επέβαλε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 ο σύμβουλος Επικρατείας κ.Χ.Ράμμος είχε ταχθεί με την εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπέρ της επικύρωσης του προστίμου με το σκεπτικό οτι επιβλήθη νομίμως και σύμφωνα με το Σύνταγμα.