16/4/09

Μεξικό-Σε συγκρούσεις λίγο πριν από την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα σκοτώθηκαν 13 άτομα.

Δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή τους σε ανταλλαγή πυρών στο Μεξικό μεταξύ στρατιωτών και υπόπτων διακινητών ναρκωτικών λίγο πριν από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο για τα ναρκωτικά,ανέφεραν σήμερα μέσα ενημέρωσης του Μεξικού... Οι στρατιώτες έκαναν περιπολία σε δρόμο σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο νότιο κρατίδιο Γκουερέρο,χθες,όταν δέχθηκαν αιφνίδια επίθεση με πυρά όπλων από ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους και σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στο Μεξικό θα είναι η πρώτη του σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και η κλιμάκωση του πολέμου για τα ναρκωτικά στο Μεξικό θα είναι από τα βασικά θέματα των συνομιλιών του.

Περί τα 6.300 άτομα έχασαν πέρυσι την ζωή τους σε επεισόδια σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά στο Μεξικό,ενώ τα επεισόδια άρχισαν να επεκτείνονται και στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα ελπίζει να στείλει ελικόπτερα Black Xawk προκειμένου να βοηθήσει τον μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν να καταστείλει την δράση των καλά εξοπλισμένων καρτέλ.

Σύμφωνα με την Reforma 13 άτομα,μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης,σκοτώθηκαν κατά τις ανταλλαγές πυρών στο Γκουερέρο,ενώ μία άλλη εφημερίδα η Εl Universal έγραψε ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν .Η περιοχή είναι γνωστή για τις φυτείες μαριχουάνας και παπαρούνας,που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ηρωίνης.