1/4/09

Ποινές φυλάκισης για πρώτη φορά , εκτός απο τα πρόστιμα, στα καρτελ...



Με ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι 5 χρόνια απειλούνται τα καρτέλ με το νέο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης...
Επιβάλλεται για πρώτη φορά ποινή φυλακίσεως, τουλάχιστον 8 μηνών, για όσους παραβιάζουν το νόμο περί ανταγωνισμού, διπλασιάζεται από 3 σε 6 μήνες, η ποινή φυλάκισης για όσους αρνούνται να δώσουν πληροφορίες ή δίνουν ψευδείς πληροφορίες στην Επιτροπή, ενώ προβλέπεται επίσης και η άμεση εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων της.

Επίσης πενταπλασιάζεται η επιβαλλόμενη χρηματική ποινή για όσους παραβιάζουν το νόμο (από το ποσό των 3.000 εως τις 30.000 ευρώ που είναι σήμερα διαμορφώνονται σε ποσά από 15.000 έως 150.000 ευρώ) ενώ για όσους παρακωλύουν τον έλεγχο ή αρνούνται να δώσουν πληροφορίες ή παρέχουν ψευδής πληροφορίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αυξάνεται η χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε ποσά από 10.000 έως 50.000 ευρώ.

Τα μέλη της γίνονται 9 από 11, θα λειτουργεί σε τρεις τριμελείς επιτροπές, με επικεφαλείς τον πρόεδρο και 2 αντιπροέδρους, η ολομέλεια θα ασχολείται μόνο με μεγάλες υποθέσεις ενώ καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων (ΣΕΒ, Εμπόρων κλπ).

Επίσης οι αποφάσεις της που έχουν κανονιστικό χαρακτήρα, όπως η πρόσφατη για την αγορά πετρελαιοειδών και τους φορτοεκφορτωτές της λαχαναγοράς, με βάση το νέο νόμο θα έχουν άμεση εφαρμογή, χωρίς να απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα τις ενεργοποιεί και όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νομοσχέδιο, μέσα στον Απρίλιο ετοιμάζεται και νομοθετική παρέμβαση για την αγορά καυσίμων στα πρότυπα των προτάσεων που έχουν γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και η κανονιστική αρμοδιότητα της επιτροπής θα αφορά στις μελλοντικές αποφάσεις της.

Το νομοσχέδιο, έχει σταλεί ήδη επισήμως στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη διαβούλευση και τη σχετική γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και μεταξύ των διατάξεων του περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις όπως ότι ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής θα ορίζεται από την Ολομέλεια της Επιτροπής και όχι απ' τον υπουργό Ανάπτυξης ενώ προβλέπεται νομική προστασία των μελών και των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τα πρότυπα της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, της ΥΠΕΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής αποκτά τη δυνατότητα να εξετάζει τις υποθέσεις κατά προτεραιότητα, με βάση διάφορα κριτήρια που ορίζει η ίδια με τον κανονισμό λειτουργίας της, έτσι ώστε να προτάσσονται υποθέσεις μείζονος σημασίας ή εν πάση περιπτώσει υποθέσεις που η ίδια η Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να προταθούν, γιατί απαιτείται μια άμεση απάντηση.

Ο αριθμός των μελών της περιορίζεται από 11 τακτικά και 11 αναπληρωματικά, σε 9 τακτικά και 5 αναπληρωματικά. Ο πρόεδρος αλλά και τέσσερα τακτικά μέλη που ονομάζονται εισηγητές, θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σήμερα κανένα μέλος της Επιτροπής δεν ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κάθε ένα μέλος της Επιτροπής επιλαμβάνεται αμέσως μιας υπόθεσης επικουρούμενος από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Έτσι, οι υποθέσεις θα εξετάζονται πιο γρήγορα αφού μέχρι τώρα έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει την έκθεσή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και μετά να ανατεθεί σε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τώρα κατευθείαν ανατίθεται σε έναν απ' τους εισηγητές, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση και ο οποίος κάνει στο τέλος και την εισήγηση, επικουρούμενος, σε στενή συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης.

Η Επιτροπή επίσης θα έχει τρία Τμήματα και ο λόγος είναι ότι θέλουμε να προχωρούν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Θα υπάρχει ο Πρόεδρος και δύο Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, οι οποίοι θα προεδρεύουν και στα Τμήματα ώστε με την εξέταση των υποθέσεων σε Τμήματα, να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα. Για τις υποθέσεις μείζονος σημασίας με βάση τις αποφάσεις που θα παίρνει η ίδια η Αρχή, η συζήτηση και προφανώς και η λήψη απόφασης θα γίνεται στην Ολομέλεια.

Σε ότι αφορά στην αξιοκρατική στελέχωση της Επιτροπής και τη θωράκιση της διαφάνειας από εδώ και στο εξής για τον ορισμό κάποιου ως μέλους της Επιτροπής, δεν θα αρκεί η κατοχή κάποιας τυπικής ιδιότητας, όπως δικαστικός ή μέλος ΔΕΠ. Θα συνεκτιμάται παράλληλα η κατάρτιση και η εμπειρία σε νομικά και οικονομικά θέματα που αφορούν στον ανταγωνισμό.

Η θητεία των μελών παραμένει τριετής με δυνατότητα μόνο μιας ανανέωσης. Γίνεται ρητή πρόβλεψη για τα ασυμβίβαστα των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να μην υπάρχει ζήτημα μεροληψίας ή άλλης επιρροής στην άσκηση των καθηκόντων τους. Θεσμοθετείται κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δημιουργείται Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τα πρότυπα και του αντίστοιχου Γραφείου της Ειδικής Υπηρεσίας που υπάρχει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αποτελεί αίτημα της ίδιας της Επιτροπής με στόχο τη συστημική παρακολούθηση και βελτίωση της λειτουργίας της απόδοσής της.

Και για τον ορισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού ακολουθούνται οι διαδικασίες σε γενικές γραμμές που ακολουθούνται για την ΡΑΕ και για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ακόμα, διατηρείται η υποχρέωση γνωστοποίησης των επιχειρήσεων με σκοπό να είναι δυνατή η χαρτογράφηση της αγοράς από την Επιτροπή αλλά η γνωστοποίηση περιορίζεται στα εντελώς απαραίτητα στοιχεία για τη χαρτογράφηση, προκειμένου να αποφεύγονται περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ακόμη ενισχύονται οι εξουσίες ελέγχου απ' την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως προς τις δυνατότητες εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων για τη μελέτη των υποθέσεων που ερευνά.

Τέλος, σχετικά με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προβλέπεται ανασύσταση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης στο οποίο πλέον θα προΐσταται Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα στελεχωθεί από δικηγόρους που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό. Προβλέπεται η διοικητική αναδιάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε τέσσερις Διευθύνσεις, με την αναβάθμιση και του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε Διεύθυνση καθώς και τη δημιουργία αυτοτελούς Διεύθυνσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης για θέματα ανταγωνισμού και αυξάνονται οι οργανικές θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από 150 σε 200, με ανώτατο όριο περαιτέρω αύξησης τους 250.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι την τελευταία 5ετία, τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή ανέρχονται σε περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ, απο τα οποία εισπράχθηκαν περίπου τα 70 εκατομμύρια, καθώς εκκρεμούν προσφυγές των τιμωρημένων στα Διοικητικά Δικαστήρια ενώ υπενθύμισε ότι από την έναρξη λειτουργία της επιτροπής μέχρι το 2004 είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 14 εκατ ευρώ.