21/4/09

Ένα αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποκτήσει το Ισραήλ, δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ.


To Ισραήλ θα αποκτήσει ένα αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης ρουκετών για την προστασία των νότιων περιοχών του από ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός 'Αμυνας Εχούντ Μπαράκ... "Το Vulcan-Phalanx θα είναι ένα από τα αμυντικά μας συστήματα για την αναχαίτιση ρουκετών", δήλωσε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χααρέτζ.

"Ενα τέτοιο αμυντικό σύστημα συνιστά στρατηγικό στόχο. Ο σκοπός είναι να διαμορφώσουμε μια κατάσταση κατά την οποία οι περισσότερες ρουκέτες που ρίπτονται εναντίον του Ισραήλ να αναχαιτίζονται", πρόσθεσε ο Μπαράκ.

Το Vulcan-Phalanx αποτελείται από δύο μέρη: ένα ραντάρ που εντοπίζει τις ρουκέτες και ένα πυροβόλο τύπου Vulcan 20 χιλιοστόμετρων που καταστρέφει εν πτήσει τις ρουκέτες.

Το σύστημα αυτό, κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιείται ήδη από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να διασφαλίζει την προστασία των πλοίων. Το σύστημα έχει επίσης μια χερσαία παραλλαγή με πυροβόλα που μπορούν να ρίχνουν έως 4.000 οβίδες ανά λεπτό.

Το Vulcan-Phalanx χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να προμηθεύσει ένα χερσαίο σύστημα, καθώς όλες οι παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια προορίζονται για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Μπαράκ θα ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά την προγραμματισμένη τον Ιούνιο επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, την προμήθεια τουλάχιστον ενός Vulcan-Phalanx. Αν ο Γκέιτς δώσει το πράσινο φως, το σύστημα αυτό μπορεί να παραδοθεί στο Τελ Αβίβ έως το 2010.

Το Ισραήλ έχει ήδη παραγγείλει χωριστά ένα σύστημα ραντάρ, το οποίο θα εγκαταστήσει στη νότια πλευρά του για τον εντοπισμό ρουκετών και οβίδων από τη Λωρίδα της Γάζας. Το σύστημα αυτό σημαίνει συναγερμό 20 δευτερόλεπτα πριν η ρουκέτα εκραγεί.

Το Ισραήλ δεν διαθέτει σύστημα ραντάρ για τον εντοπισμό οβίδων.

Το Μάρτιο, επίσημη έκθεση κατήγγελλε τις σπατάλες και τον κυκεώνα που σφράγισαν την ανάπτυξη δύο συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που εκπονούν ισραηλινές εταιρίες.

Η κυβέρνηση ανέθεσε στη Rafael, ισραηλινή εταιρία μελετών και ανάπτυξης των εξοπλισμών, την ανάπτυξη ενός συστήματος ικανού να πλήττει εν πτήσει τις ρουκέτες. Το σύστημα θα λειτουργήσει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2010, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Rafael αναπτύσσει ένα άλλο σύστημα απόκρουσης ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου Κατιούσα.

Στη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006, ο ισραηλινός στρατός δεν μπόρεσε να αποκρούσει τις 4.000 ρουκέτες Κατιούσα που ερρίφθησαν προς τη Γαλιλαία (βόρειο Ισραήλ).

Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να είναι καθοριστικό θέμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για μια μελλοντική αποχώρηση του Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική 'Οχθη.