22/4/09

Κροατία- Μόλις ένας στους δέκα Κροάτες "βλέπει" βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, σύμφωνα με έρευνα

Με μελανά "χρώματα" περιγράφουν οι Κροάτες το μέλλον της οικονομίας, καθώς μόνο ένας στους δέκα πιστεύει ότι, η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, ενώ το 1/3 των Κροατών μόλις που καταφέρνουν να καλύψουν με το μηνιαίο εισόδημά τους τις βασικές ανάγκες... Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία- ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία GfK στην Κροατία και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια σεμιναρίου για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης- αν και όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρεάσει την Κροατία, περίπου το 20% εκτιμά πως οι συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι ιδιαίτερα «επώδυνες».

Περισσότερο ανήσυχοι εμφανίζονται οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας της Gfk, κ. Τατιάνα Ραΐκοβιτς.

Οι Κροάτες, σύμφωνα με την έρευνα, είναι διατεθειμένοι να περιορίσουν την επικοινωνία τους μέσω κινητών τηλεφώνων ή και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να «εγκαταλείψουν» αγαπημένες συνήθειες, μεταξύ των οποίων ο καφές και η διασκέδαση.

Οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ενώ στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ανεργία (48%), την έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη των βασικών αναγκών (39%) και την πορεία του πληθωρισμού (48%).