23/4/09

Ο κυπριακός τύπος για την επίσκεψη Καραμανλή

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν κατά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και οι δηλώσεις τους , είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού τύπου ... "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο "Προθεσμία στην Άγκυρα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής συζήτησαν χθες στη Λευκωσία ενδελεχώς τα ευρωτουρκικά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και καθόρισαν τα επόμενα βήματα. Τα δύο ζητήματα θα επανεξεταστούν το Φθινόπωρο.

O "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Δεν είναι ώρα για βέτο στην Τουρκία" γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα δίνουν πράσινο φως στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κατά την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου από την ΕΕ, ακόμα και αν η Αγκυρα δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο "Εγγύηση από την Ευρώπη" και γράφει ότι η αξιοποίηση της ΕΕ ως υπέρτατου και αξιόπιστου μέσου για την επίλυση, αλλά και εγγύηση της λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποφασίστηκε στις χθεσινές συνομιλίες Καραμανλή - Χριστόφια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Αυστηρό μήνυμα προς Τουρκία" και γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα διαμηνύουν ότι η στρατηγική τους για στήριξη της ενταξιακής της πορείας δεν αποτελεί 'λευκή επιταγή'. Κοινή εκτίμηση των δύο χωρών είναι ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο.

"Η Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Βήματα μπροστά, λέει ότι είναι ο Χριστόφιας?" και γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός Καραμανλής συμφώνησαν ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις σε σημαντικά θέματα εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά θα συνεχιστεί ο διάλογος και η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ορθή στρατηγική" και αναφέρει ότι την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην στρατηγική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο στο Κυπριακό όσο και σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.