16/4/09

Άνοιξε για τους επισκέπτες το φαράγγι της Σαμαριάς

Από τη νότια είσοδο, της Αγίας Ρουμέλης και για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα, άνοιξε σήμερα τις πύλες του για τους επισκέπτες το φαράγγι της Σαμαριάς... Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων, από την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι δυνατή η διέλευση του φαραγγιού σε όλο το μήκος του.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χαρά Καριολάκη, την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας του φαραγγιού οι ανάγκες σε δασοφύλακες θα καλυφθούν με προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, ενώ οι περίπου δεκαπέντε κενές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν στις αρχές Μαΐου.

"Το φαράγγι ξεκινάει τη λειτουργία του αποκλειστικά με άτομα της Διεύθυνσης Δασών. Από την 1η Μαΐου θα μπούνε μέσα στο χώρο δέκα ακόμη άτομα από το φορέα διαχείρισης και είναι το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνει ο φορέας, ενώ έχουμε ζητήσει και έναν άλλο αριθμό ατόμων που περιμένουμε να εγκριθεί. Ελπίζουμε μέσα στο Μάιο να καταφέρουμε να τους προσλάβουμε όλους", ανέφερε.

Από τη Διεύθυνση Δασών γνωστοποιείται στο κοινό και στους τουριστικούς πράκτορες ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους ξεναγούς που συνοδεύουν τους εκδρομείς. Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας σημειώνεται ότι "εφιστάται η προσοχή των τουριστικών πρακτόρων στην ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε η διέλευση του μονοπατιού να γίνει με μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ασφάλεια".

Επίσης, επισημαίνεται ότι "οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν συμμόρφωση με τις πινακίδες ενημέρωσης που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος του μονοπατιού, να έχουν καλή υγεία και φυσική κατάσταση για αυτή τη δραστηριότητα, καλή ένδυση και υπόδηση, αλπινικό μπαστούνι και επίγνωση των σημείων του μονοπατιού που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο από πτώση βράχων" .

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών επανέλαβε ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν είναι ένας χώρος κατάλληλος για όλους τους ανθρώπους. "Είναι ένα μονοπάτι που απαιτεί να έχει κάποιος μια καλή σωματική άνεση και υγεία για να μπορέσει να το κατέβει. Αν ο περιπατητής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, καλό θα είναι να πάει μόνο μέχρι την είσοδο, να περπατήσει λίγο, γιατί η διέλευση ολόκληρου του μονοπατιού απαιτεί καλά γόνατα και γερή καρδιά. Είναι μια επίπονη διαδρομή και σαφώς χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις", τόνισε η κ. Καριολάκη.