23/4/09

Η Μόσχα είναι σε θέση να περιορίσει "σε σημαντικό βαθμό" το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Η Ρωσία είναι σε θέση να περιορίσει "σε σημαντικό βαθμό" το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε συνάρτηση με τις προσπάθειες που οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καταβάλουν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax... "Ο πρόεδρος της Ρωσίας (Ντμίτρι Μεντβέντεφ) , διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, διατύπωσε αυτή τη θέση στο Ελσίνκι (κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του) ...Είμαστε σε θέση να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των εκτοξευτήρων", είπε.

Η μείωση αυτή μπορεί να υπερβεί "τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Μόσχας", η οποία υπεγράφη το 2002 (Συνθήκη για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Πυρηνικών Οπλοστασίων SORT), και προβλέπει ένα ανώτατο όριο 1.700-2.200 πυρηνικών κεφαλών για κάθε μια από τις δύο χώρες, έναντι 6.000 κεφαλών που διατηρούνται σήμερα.

"Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω για αριθμούς. Πρέπει να κάνουμε λεπτομερείς υπολογισμούς και να δούμε τι είναι έτοιμη να κάνει η άλλη πλευρά. Σε συνάρτηση με τη δική της θέση, θα ενεργήσουμε", είπε ο στρατηγός Μακάροφ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος για μια "δραστική μείωση" των στρατηγικών οπλοστασίων.