1/4/09
Υπόμνημα - παρέμβαση της Διακομματικής Επιτροπής για την κατάσταση στις γυναικείες φυλακές...
Την άμεση αντίδραση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, που ασχολείται με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προκάλεσαν τα όσα κατέθεσαν, στην Επιτροπή, η εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» Ιωάννα Δρόσου και ο εγκληματολόγος Αγγελής Τσιγκρής. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος ελέγχου των γυναικών κρατουμένων για να αποτραπεί η είσοδος ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές... Έτσι, με υπόμνημα - παρέμβαση, που θα σταλεί άμεσα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, η Επιτροπή θα καταγράφει τις συνθήκες διαβίωσης, που επικρατούν στις φυλακές, ιδιαίτερα στις γυναικείες και θα ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ αυτών και άμεση κατάργηση του «κολπικού ελέγχου» των φυλακισμένων γυναικών.
Οι περιγραφές και καταγγελίες της κ. Δρόσου για το πώς διεξάγεται ο συγκεκριμένος έλεγχος και η έκκλησή της ότι «πρέπει σήμερα, τώρα, να σταματήσει ο γολγοθάς, ο εξαναγκασμός και ο εξευτελισμός της κάθε κρατούμενης», προκάλεσαν τον έντονο προβληματισμό όλων των μελών της διακομματικής Επιτροπής.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής, Κατερίνας Παπακώστα: «Είμαι απολύτως σύμφωνη ότι πρέπει να σταματήσει ο κολπικός έλεγχος. Δεν έχει καμία σχέση με θέματα ασφάλειας για είσοδο ουσιών στις φυλακές. Δεν χρειάζεται αυτός ο ευτελισμός και είναι αδιανόητο να συμβαίνει και να το επιτρέπουμε να συμβαίνει. Υπάρχουν άλλοι νέοι, εξελιγμένοι τεχνολογικά τρόποι».
Η κ. Δρόσου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης στις γυναικείες φυλακές, κάνοντας λόγο «για απάνθρωπη και μεσαιωνική κατάσταση», ενώ κατέθεσε στην Επιτροπή επιστολές κρατουμένων, που περιγράφουν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το «βιασμό, που υφίστανται με τους ελέγχους, κολπικό και πρωκτικό, στους οποίους εξαναγκάζονται να υποβληθούν».
«Πρέπει να αποφασίσουμε ποιον προσανατολισμό θα έχουν οι φυλακές κι εάν θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που θα επανεντάσσει και δεν θα εξοντώνει όσους έτυχε, για κάποιους λόγους, να βρεθούν εκεί», σημείωσε από την πλευρά του, ο κ. Τσιγκρής.
Τόσο η κ. Παπακώστα, όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές, συμφώνησαν να συνταχθεί, άμεσα, έκθεση με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής, που θα θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα φυλακισμένων γυναικών. Η έκθεση θα σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε η κ. Παπακώστα το μέτρο περί εισαγωγής του Συνηγόρου του Πολίτη στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, το οποίο ανακοίνωσε