11/5/09

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που θα απαλλάξουν το κράτος από δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία προωθεί ο Ομπάμα.

Υποστήριξη για το νέο σχέδιο του το οποίο θα μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ με στόχο να είναι περισσότερο αποτελεσματικό, επιδίωκει ο πρόεδρος Ομπάμα, προβλέποντας ότι θα γλιτώσει το κράτος από δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων... Ο Ομπάμα έχει προσκαλέσει σημαντικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, και την Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων για να συζητήσει μαζί τους την περικοπή των δαπανών του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, οι οργανώσεις θα δεσμευθούν εγγράφως να μειώσουν την αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 1,5% κάθε χρόνο εφαρμόζοντας πιο αποτελεσματικές μεθόδους

Η μείωση του κόστους θα επιτευχθεί μέσω βημάτων, όπως η απλούστευση της γραφειοκρατίας και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους των υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασθενείς τους.

Συνεργάτες του Ομπάμα έλεγαν ότι με δεδομένη την έκρηξη στο κόστος της περίθαλψης που αναμένεται να λάβει χώρα τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει, ο μικρότερος ρυθμός αύξηση των δαπανών της υγείας θα απαλλάξει το κράτος από περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο στο οποίο πορευόμαστε για πολλά χρόνια με τα κόστη να είναι ανεξέλεγκτα, επειδή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια που μπορεί να αναβληθεί αλλά ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει», αναμένεται να πει ο Ομπάμα στους συνομιλητές του για τους οποίους θα τονίσει ότι «προσήλθαν οικειοθελώς για να αναλάβουν μία δέσμευση άνευ προηγουμένου».

Η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας και η επέκταση των καλύψεων του σε περίπου 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Ομπάμα στο εσωτερικό και γι αυτό πιέζει τους συμμάχους του στο Κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν μέχρι το τέλος του χρόνου μία μεταρρύθμιση της βιομηχανίας της υγείας το ύψος των δραστηριοτήτων της οποίας ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει διαπιστωθεί μία ευρεία συμφωνία τόσο στο εσωτερικό της βιομηχανίας της υγείας όσο και ανάμεσα στους βουλευτές ότι το σύστημα υγείας πρέπει να βελτιωθεί αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για την κατεύθυνση προς την οποία θα γίνει αυτό.

Στο επίκεντρο της πρότασης Ομπάμα θα είναι ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο υγείας και ασφάλισης που θα είναι ανταγωνιστικό στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημόσιο σχέδιο θα βοηθήσει στην περικοπή των δαπανών εισάγοντας τον ανταγωνισμό και την κάλυψη των ανασφάλιστων, αλλά αυτό βρίσκει αντίθετους τόσο τους ρεπουμπλικάνους όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα υπονομεύσει την ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας.

Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας θα γλιτώσει την κυβέρνηση από χρήματα μειώνοντας τις δαπάνες για το τεράστιο σύστημα Medicare, το οποίο εφαρμόζεται στους μεγάλης ηλικίας πολίτες της χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα πιο ακριβά συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο παρά τον τεράστιο αριθμό των ανασφάλιστων Αμερικανών αλλά σύμφωνα με μελέτες η χώρα υπολείπεται των άλλων αναπτυγμένων χωρών στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και σε δείκτες όπως το προσδόκιμου ζωής και αυτός της παιδικής θνησιμότητας.

Οι προσπάθειες του Ομπάμα να παρουσιάσει την πρόταση του για την υγεία ως μία πρωτοβουλία που θα μειώσει τις δαπάνες συμπίπτει με τις επικρίσεις που δέχεται ότι η εσωτερική του ατζέντα είναι οικονομικά ανεύθυνη, στις οποίες απαντά χαρακτηρίζοντας τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού κληρονομιά του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Τζόρτζ Μπους.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου ήδη εξετάζουν κινήσεις για να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών και να μειωθεί το κόστος της με το συνδυασμό των βασικών καταβολών σε γιατρούς και νοσοκομεία με την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και όχι απλά με τον αριθμό των διαδικασιών και των θεραπειών.

Ειδικοί στα ζητήματα της υγείας υποστηρίζουν ότι μεγάλες περικοπές θα επιτευχθούν εάν μειωθούν οι μη απαραίτητες θεραπείες.