18/3/10

Προτιμάμε τις ευρωπαϊκές λύσεις και στο βάθος ... ΔΝΤ

Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην σημερινή του ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών...
Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

"Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".


Ζητάμε πολιτική στήριξη


"Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

"Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.Απαντώντας στους τρείς γύρους ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι μετά την έναρξη της κρίσης είχε αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι δεν του άρεσε ο όρος "ευελιξία" που χρησιμοποιήθηκε τότε, διότι έδωσε λάθος μηνύματα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είχα προτείνει τότε ότι αντί να είμαστε "ευέλικτοι" να δράσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.Ελλάδα και ΔΝΤ


Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

"Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.Απαντώντας σε ερώτηση-πρόταση για κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ "εσωτερικού νομίσματος" στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.Σε ότι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ετέθη ως ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "θα ήταν άκαιρο να τεθεί τέτοιο θέμα τώρα" καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε και το λάθος μήνυμα πως στην Ελλάδα "δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές", ενώ από την χώρα εκπέμπεται ένα διαφορετικό μήνυμα που είναι δυνατό από το κουράγιο του ελληνικού λαού.

Απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει και η ΕΕ μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε κρυφές τακτικές και μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της".

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στο ευρωκοινοβούλιο τους δύο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών και είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με έλλειμμα 3,1 ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι το 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας μας κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες.

"Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βγεί ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης, επισημαίνοντας ότι "με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα λέει "ναι" στις αλλαγές" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος να διαδραματίσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο ώστε η ΕΕ να δεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.-