18/3/10

Νέα Ζηλανδία-Εξαετής κάθειρξη σε τραπεζίτη για υπεξαίρεση καταθέσεων.

Σε εξαετή κάθειρξη καταδικάστηκε νεοζηλανδός τραπεζίτης ο οποίος υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια των πελατών του και τα σπατάλησε με δύο πόρνες, για τις οποίες είπε ότι ήταν πελάτισσες της τράπεζας του και αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα...Ο 51χρονος Στίβεν Βερσάλκο συνελήφθη όταν μία πλούσια πελάτισσά του αναγνώρισε την τακτική του, παρακολουθώντας στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για την τακτική που ακολουθούσε ο αμερικανός τραπεζίτης Μπέρναρντ Μέιντοφ.

Ο Βερσάλκο ομολόγησε την ενοχή του και στις τρεις κατηγορίες που του απηύθυνε η Υπηρεσία Σοβαρών Απατών της Νέας Ζηλανδίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η εμπλοκή του σε 124 ξεχωριστές συναλλαγές με 28 πλούσιους πελάτες επί εννέα χρόνια μέχρι την απόλυσή του από την τράπεζα ASB, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο Βερσάλκο έβαζε στο στόχαστρο ηλικιωμένους επενδυτές, με έδρα συνήθως εκτός Νέας Ζηλανδίας και χωρίς ηλεκτρονική πρόσβαση στο λογαριασμό τους, ενώ έκλεψε 17,7 εκ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (9,2 εκ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Πάτρικ Μακάν, η αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του Βερσάλκο έγινε όταν μία από τις πελάτισσές του είδε ντοκιμαντέρ για τον νεοϋορκέζο απατεώνα Μπέρναρντ Μέιντοφ, το περίτεχνο «αεροπλανάκι» του οποίου, εξαπάτησε τραπεζίτες, φίλους και γαλαζοαίματους της Ευρώπης, δημιουργώντας προσωπικά κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η γυναίκα αναγνώρισε λεπτομέρειες του σχήματος που είχε οργανώσει ο Μέιντοφ στον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκε ο Βερσάλκο και τηλεφώνησε στην τράπεζα, όπου της είπαν ότι δεν είχε καταγραφεί στα αρχεία τους δική της επένδυση ύψους 3 εκ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (1,6 εκ. ευρώ).

Ο Μακάν είπε ότι ο Βερσάλκο υποσχόταν υψηλά επιτόκια με φορολογικές ωφέλειες και χρησιμοποίησε ένα ομόλογο "φάντασμα" για να πληρώσει κάποιους πελάτες και να αποφύγει τον εντοπισμό.

Όπως διευκρίνισε, ο Βερσάλκο ξόδεψε τα 3.4 εκ. (1,8 εκ. ευρώ) σε δύο πόρνες, για τις οποίες είπε στους ανακριτές ότι ήταν πελάτισσες της ΑSB, οι οποίες βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.