Μία από τις χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώθηκε μάλιστα από την οικονομική κρίση, είναι η Ισπανία. Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, με το οποίο είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη η χώρα, είναι η ανεργία. Πρόσφατα δε, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το συνολικό ποσοστό των ανέργων ξεπέρασε το 20%... Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - τη Eurostat - ιδιαίτερα υψηλή είναι η ανεργία μεταξύ των νέων, καθώς το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 40%. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Επισημαίνεται, επίσης, πως εξαιτίας της εξέλιξης αυτής η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες εύρεσης εργασίας της Ισπανίας είναι δραματική.
Η… χαμένη γενιά των 1.000 ευρώ
Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά στα γραφεία τους, αναζητώντας μια θέση στον ήλιο. Από την πλευρά τους, οι νέοι άνεργοι, που διαβιούν στην Ισπανία, προσπαθούν να… ξορκίσουν το κακό, είτε υπογράφοντας συμβάσεις έργου περιορισμένης διάρκειας, είτε κάνοντας ακόμη και αμισθί πρακτική εξάσκηση. Άλλωστε, ο ένας στους δύο εργαζομένους ηλικίας 20 έως 24 ετών εργάζεται με σύμβαση περιορισμένου χρόνου.
Ένας από τους τακτικούς θαμώνες των υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας της Μαδρίτης είναι και ο 24χρονος Ενρίκε, που εδώ και μερικές εβδομάδες είναι άνεργος. «Είμαι τεχνικός επικοινωνιών και εργαζόμουν για μια εταιρεία, η οποία συγχωνεύθηκε με μια άλλη. Πολλές θέσεις εργασίας καταργήθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι είναι περιττές. Αυτό τουλάχιστον μας είπαν. Εργαζόμουν με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και όταν πέρασαν τα δυόμισι χρόνια δε μου ανανέωσαν το συμβόλαιο», είπε μιλώντας στη «ΝΒ».
Ο Ενρίκε ανήκει στη λεγόμενη γενιά των χιλίων ευρώ (σ.σ.: το ισπανικό αντίστοιχο της ελληνικής γενιάς των 700 ευρώ). Τώρα, όμως, αυτός ο μισθός είναι ένα μακρινό όνειρο. Στέκεται στην ουρά του γραφείου εργασίας και περιμένει τη σειρά του να μιλήσει με το σύμβουλο απασχόλησης. «Είμαι νέος, δεν έχω οικογένεια να φροντίσω. Μέχρι τώρα τα κατάφερνα. Ζω σ’ ένα κοινόβιο και δεν έχω αγοράσει κάποιο ακίνητο, ώστε να πληρώνω δόσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Πρώην συμβασιούχοι τα πρώτα θύματα των ανέργων
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης. Οι ισπανικές εταιρείες έχουν σταματήσει να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, καθώς σε περίπτωση απόλυσης αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για αποζημίωση. Υπολογίζεται ότι οι τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι πρώην συμβασιούχοι, των οποίων δεν ανανεώθηκε η σύμβαση.
Οι υπηρεσίες εργασίας έχουν αυξήσει το προσωπικό τους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη θεαματική αύξηση του αριθμού των ανέργων νέων. Μάλιστα, όπως είπε στη «ΝΒ» η Ιζαμπέλ Τορέντε, επικεφαλής των υπηρεσιών εργασίας της Μαδρίτης: «Αυξήσαμε τον αριθμό των συμβούλων απασχόλησης στο μάξιμουμ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια προσλάβαμε δύο χιλιάδες νέους συμβούλους».
Κι όμως, η προσέλευση στα γραφεία είναι τόσο μεγάλη που οι ουρές μέχρι το δρόμο δεν αποφεύγονται. «Το σύστημα καταγραφής ανέργων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», είπε η Ιζαμπέλ Τορέντε και πρόσθεσε: «Οι ελπίδες για τους νέους να βρουν μια θέση, έστω εποχικής απασχόλησης, είναι λίγες».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εργάζονται πλέον ως ασκούμενοι, χωρίς αμοιβή, σε διάφορες εταιρείες, με την ελπίδα ότι - κάποια στιγμή - θα προσληφθούν, εφόσον βέβαια εκτιμηθούν τα προσόντα τους.