21/4/09

Νέα βοήθεια 500 εκ. δολ. στην Chrysler και 5 δισ. στη GM ενώ τα συνδικάτα πιέζουν τον Ομπάμα για δίκαιη αντιμετώπιση εργαζομένων και συνταξιούχων..


Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσιμα 500 εκ. δολάρια για την Chrysler μέχρι τέλος Απριλίου καθώς η εταιρία αναζητά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τη FIAT και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη General Motors το Μάιο για να βοηθηθεί η προσπάθεια της να αναδιοργανωθεί χωρίς χρεοκοπία, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το Εταιρικό Ταμείο Σωτηρίας... Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο των Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία, (UAW) προέτρεψε τα μέλη του να ασκήσουν πιέσεις τηλεφωνώντας και στέλνοντας μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Λευκό Οίκο για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις νέες παραχωρήσεις που θεωρούνται ζωτικές για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Έχουμε ανάγκη, ο πρόεδρος Ομπάμα και η ομάδα εργασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία που συνέστησε, να στηρίξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις διαπραγματεύσεις για την ανασυγκρότηση», ανάφερε το Συνδικάτο σε μήνυμα προς τα μέλη του, το οποίο ανάρτησε στον ιστότοπο του.

Το UAW εκπροσωπεί 26.000 εργαζομένους στην Chrysler και 62.000 στην GM.

Η κυβερνητική ομάδα εργασίας δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Chrysler μπορεί να επιβιώσει μόνη της και μεσολαβεί στις συναντήσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και το Ντιτρόιτ για να φανεί κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία με τη Fiat.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προσφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την χρηματοδότηση μιας συνεργασίας που θα δώσει στην Chrysler πρόσβαση στην τεχνολογία των μικρών αυτοκινήτων και στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία μία μονάδα για να κατασκευάζει ελαφρά φορτηγά και ένα οργανωμένο δίκτυο πώλησης των αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ.

Όμως αναλυτές και σύμβουλοι αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία και να αποφευχθεί αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν βέβαιο, δηλαδή μία χρεοκοπία της Chrysler.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς δεν θέλησε να σχολιάσει που οδεύουν οι συνομιλίες αλλά είπε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται «με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και αισιοδοξεί ότι μία λύση μπορεί να βρεθεί για «να συνεχίσει το εμπορικό σήμα της Chrysler» και να ενισχυθεί συνολικά η βιομηχανία.

«Ο πρόεδρος συνεχίζει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα, κατανοώντας την τεράστια οικονομική σημασία τόσο για τη βιομηχανία συνολικά όσο και για τις δεκάδες κοινότητες σε όλη την χώρα που εξαρτώνται από την Chrysler και τους προμηθευτές της εταιρείας», είπε ο Γκιμπς.

Η Gm ανακοίνωσε χθες ότι θα περικόψει άλλες 1600 θέσεις εργασίας μέχρι την Πρωτομαγιά στο πλαίσιο της μείωςης συνολικά 10.000 θέσεων εργασίας, το 14% του προσωπικού της, που έχει αποφασίσει για εφέτος ενώ παράλληλα έχει ως στόχο να καταργήσει 37.000 θέσεις εργασίας ωρομισθίων σε όλον τον κόσμο επίσης μέσα στο 2009.

Η Chrysler και η GM, οι οποίες ελέγχονται από την Διαχείριση Κεφαλαίων Cerberus, έλαβαν το Δεκέμβριο οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση ύψους 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην ίδια δύσκολη κατάσταση είναι και η Ford, η οποία όμως προτίμησε να αναζητήσει την επιβίωση με δικά της μέσα χωρίς να αναζητήσει κονδύλια σωτηρίας.