21/4/09

Τα πιο χαρούμενα παιδιά βρίσκονται στην Ολλανδία, δείχνει έρευνα. Η Ελλάδα στην 23η θέση της κατάταξης 29 ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα αυτό.

Τα πιο χαρούμενα παιδιά ζουν στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης 29 ευρωπαϊκών χωρών, η οποία έγινε έπειτα από σχετική έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Γιόρκ, στη Βρετανία... Η Ολλανδία έρχεται πρώτη, ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Φινλανδία. Στη 12η θέση βρίσκεται η Κύπρος, ενώ στις πέντε τελευταίες θέσεις η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Μάλτα.

Η έρευνα έγινε βάσει 43 κριτηρίων (παιδική θνησιμότητα, παχυσαρκία, φτώχεια, κατάλυμα, κλπ) κατά το μεγαλύτερο μέρος της το 2006 σε άτομα κάτω των 19 ετών για λογαριασμό της Ομάδας Δράσης κατά της Παιδικής Φτώχειας (CPAG).

Η Ολλανδία παρουσίασε τα πιο υψηλά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά τις σκανδιναβικές χώρες ιδιαίτερα ικανοποιητικό ήταν το γεγονός ότι παρουσιάζουν το χαμηλότερο αριθμό παιδιών που σκοτώνονται σε δυστυχήματα, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι νέοι εκεί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε "επικίνδυνες συμπεριφορές" (πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών).

Επίσης σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα αυτή είναι ότι η Βρετανία κατέλαβε την 24η θέση στην κατάταξη αυτή -ακριβώς μετά την Ελλάδα- επειδή "ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών της χώρας ζει σε οικογένειες στις οποίες δεν εργάζονται οι γονείς".