22/4/09

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν για το Μάϊο οι κτηνοτρόφοι

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι το Μάιο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, διεκδικώντας «καλύτερες τιμές για το γάλα και το κρέας, την απάλειψη των καρτέλ, αλλά και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στη Λαμία... Την 1η Μαΐου ή το αργότερο έως τις 10 του μήνα, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προχωρούν σε πανελλαδική κινητοποίηση, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το κλείσιμο των δρόμων σε κομβικά σημεία, όπως στα Τέμπη, τον Ισθμό της Κορίνθου και τα τελωνεία.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Παπαδόπουλο, προτίθενται, επίσης, να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, διασφαλίζοντας, μάλιστα, και την παρουσία βουλευτών όλων των κομμάτων της χώρας, όπως τόνισε ο κ.Καμπούρης.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των διεκδικήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα και η αύξηση των τιμών γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι κάνουν για ακόμη μια φορά λόγο για ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ, καθώς και για φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι, τελικά, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αμνοερίφιά τους στη διάρκεια του Πάσχα σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής (6,50-7 ευρώ), δηλαδή στα 5-5,50 ευρώ και πρόσθεσε ότι, στις γιορτινές ημέρες παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη κρεάτων, ενώ και φέτος το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων καταγράφηκε έντονο.