22/4/09

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει δημόσιο χρέος ρεκόρ και συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι 3,5% εφέτος.(Βρετανία)

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί μέχρι 3,5% εφέτος καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 175 δισεκατομμυρίων λιρών στερλινών που είναι μεγαλύτερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος,σύμφωνα με σημερινή πρόβλεψη της κυβέρνησης... Παρουσιάζοντας τον ετήσιο προυπολογισμό για του 2009-10 ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ,παραδέχθηκε στο κοινοβούλιο ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την "μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ο καθαρός δανεισμός στον δημόσιο τομέα θα φθάσει στο 12,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εφέτος και θα μειωθεί ελαφρά στα 173 δισεκατομμύρια λίρες το 2010 είπε ο υπουργός.

Ο Ντάρλινγκ είπε ότι πιστεύει πως το σημερινό δημόσιο έλλειμμα θα καταστεί δυνατό να μειωθεί στο μισό μέσα σε τέσσερα χρόνια και η βρετανική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μεταξύ των μέτρων που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας θα είναι η εφαρμογή μέτρων για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων,τον άλλο μήνα,για να ενθαρρυνθεί η πώληση νέων αυτοκινήτων.

Η Βρετανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας για να βοηθηθεί η δοκιμαζόμενη από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανία.Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν έκπτωση 2.000 λίρες για να αποκτήσουν νέα αυτοκίνητα όταν ανταλλάσουν αυτοκίνητο που έχουν πάνω από δέκα χρόνια.

Ακόμη ανακοίνωσε την αύξηση από απόψε τα μεσάνυκτα της φορολογίας σε αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα μέχρι 2%,από την οποία αναμένεται να προκύψουν έσοδα για το κράτος πάνω από έξι δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2012.

Πηγές από τον χώρο των τσιγάρων και των νυκτερινών κέντρων ανακοίνωσαν ότι με το μέτρο θα αυξηθούν τα πακέτα των 20 τσιγάρων κατά επτά πένες,ενώ θα κλείσουν πολλά ακόμη νυκτερινά κέντρα την ώρα που ήδη καθημερινά κλείνουν κατά μέσο όρο έξι στην Βρετανία,όπου η ανεργία τον Φεβρουάριο ήταν στο 6,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1997 που οι Εργατικοί βρίσκονται στην εξουσία.