22/4/09

Το καμένο κόκκινο κρέας ή στα κάρβουνα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Όσοι καταναλώνουν τακτικά καμένο κόκκινο κρέας ή κόκκινο κρέας στα κάρβουνα, όπως το κρέας που ψήνεται σε ψησταριά, διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη αμερικανοί επιστήμονες... Η μελέτη συνδέει περισσότερο από κάθε άλλη το πολύ καλοψημένο-κυρίως κόκκινο-κρέας με τον καρκίνο.

"Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ότι μία καλή λύση για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο στο πάγκρεας είναι να χαμηλώνει τη φωτιά όταν ψήνει, τηγανίζει ή κάνει μπάρμπεκιου, ώστε να αποφεύγει να κάψει το κρέας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μελέτης Κριστίν Άντερσον του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Το πολύ ψημένο κρέας περιέχει χημικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, μεταξύ των οποίων ετεροκυκλικές αμίνες.

Η ομάδα της Άντερσον πραγματοποίησε την έρευνά της σε δείγμα 62.000 υγιών ανθρώπων και κατέγραψε τι έτρωγαν.

Σε διάστημα εννέα χρόνων, οι 208 από αυτούς διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας.

Όταν χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο καλοψημένο κρέας -όπως χάμπουργκερ- έτρωγαν, εκείνοι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στην κορυφή και των δύο πρώτων κατηγοριών ("πάρα πολύ"- "πολύ").

"Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που προτιμούσαν τη μπριζόλα τους καλοψημένο είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με εκείνους που το προτιμούσαν λιγότερο καλοψημένο ή που δεν έτρωγαν μπριζόλες", εξηγεί η Άντερσον.