22/4/09

Φθάνει το μεσημέρι για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Κύπρο.


Στις 13.30 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Νατάσα θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου... Νωρίς το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Ντόρας Μπακογιάννη και Μάρκου Κυπριανού αντίστοιχα, και διπλωματών από τις δύο πλευρές.

Κύριο ζητούμενο των συνομιλιών είναι ο συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων για το κυπριακό και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Μέγα θέμα στο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας , που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες, είναι οι ανεπίσημες επαφές από μπλοκ χωρών που γίνονται στις Βρυξέλλες, για ενδεχόμενη αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας για περίοδο 18 μηνών ή για αξιολόγηση με 18μηνη αναβολή των ενδεχόμενων κυρώσεων. Παράλληλα, κύριο ζήτημα στις επαφές των δύο ανδρών θα αποτελέσει και το κεφάλαιο "ενέργεια" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όπου η Κύπρος έμεινε η μοναδική χώρα - μέλος της Ε.Ε. που αρνείται το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου.

Στις συνομιλίες Καραμανλή-Χριστόφια θα γίνει και η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών για το κυπριακό και ο συντονισμός των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων, κυρίως προς τον διεθνή παράγοντα, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Κύπριου προέδρου και να αποδώσουν καρπούς ο δεύτερος και ο τρίτος γύρος της διαπραγμάτευσης. Τούτο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά και τα αποτελέσματα των "εκλογών" στα κατεχόμενα, όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο "σκληροπυρηνικός" Έρογλου.

Μετά τις σημερινές συνομιλίες, ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, ενώ αύριο θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη διεθνή κατάσταση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απόψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κ. Έλση Χριστόφια θα παραθέσουν στο προεδρικό μέγαρο επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού και της συζύγου του Νατάσας Καραμανλή.

Επίσης, το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Ο πρέσβης της Ελλάδος Β. Παπαϊωάννου θα δώσει δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγος του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης, 23 Απριλίου, αφού προηγουμένως φιλοξενηθούν από το ζεύγος Χριστόφια στο εξοχικό τους, στο Κελάκι Λεμεσού.