23/4/09

Μαύρα τα πράγματα...

Η Γερμανία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων 80 χρόνων. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου, όμως, δεν θεωρεί σκόπιμη ενδεχόμενη υιοθέτηση και τρίτου πακέτου τόνωσης της οικονομίας. Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), με αφορμή τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη-συνάντηση κορυφής για την οικονομία, την οποία συγκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, στην καγκελαρία... Στο δημοσίευμα η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται ως «μαύρη μαυρίλα». Οι συντάκτες του επικαλούνται, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο -όπως αναφέρουν- περιέγραψε την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για την ερχόμενη διετία με τα πιο μελανά χρώματα, διορθώνοντας και πάλι προ τα κάτω τις προβλέψεις του.

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, θα συρρικνωθεί κατά 1,3% με μηδενικές ενδείξεις ανάκαμψης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι, μάλιστα, οι προοπτικές που βλέπουν οι ειδικοί του Ταμείου για τη Γερμανία.

Όπως επισημαίνουν, η «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στις εξαγωγές θα βιώσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,6% αλλά με αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», οι σημερινές προβλέψεις των σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων υπολογίζουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η χειρότερη συρρίκνωση

---------------------------

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΔΝΤ η οικονομία της Γερμανίας θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, σε σύγκριση με τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, καθώς σ’ αυτές αναμένεται για το 2010 μια ελαφρά ανάκαμψη, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τη χώρα-ατμομηχανή της οικονομίας της Ε.Ε. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, αφ' ενός μεν στην ισχυρή εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές, αφ' ετέρου δε στη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια οικονομική συρρίκνωση έχει να ζήσει η χώρα από τη δεκαετία του '20. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή συνοδεύεται από την επίσης σκληρή πρόβλεψη πως μέσα στο 2009 θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επισημαίνεται δε ότι το ισχυρό χαρτί της Γερμανίας, οι εξαγωγές, γίνονται μπούμερανγκ σε περιόδους κρίσεις. Οι παραγγελίες μειώνονται, η παγκόσμια ζήτηση πέφτει και στο εσωτερικό της χώρας παρατηρείται μείωση των δεικτών κατανάλωσης.

Πάντως, από την οικονομική συνάντηση κορυφής που συγκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, χθες, στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, προέκυψαν θετικά μηνύματα, τουλάχιστον όπως ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος. Τα μέτρα ανάκαμψης, πρόσθεσε, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

«Οι συμμετέχοντες», συνέχισε, «διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας είναι τα σωστά και αρχίζουν να αποδίδουν. Σε ορισμένα σημεία συμφωνήσαμε διορθωτικές παρεμβάσεις. Από την εξέλιξη της οικονομίας φάνηκε ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που δεν κοστίζουν, αλλά φέρνουν απλοποιήσεις, στη γραφειοκρατία για παράδειγμα».