3/4/09

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Ή "ΚΛΗΡΩΝΕΙ";;;


Ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αναχώρησε χθες το απόγευμα για την Πράγα, όπου συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (3-4/4/2009) το Συμβούλιο Eurogroup και το άτυπο Συμβούλιο Ecofin... Κλειδώνει ή κληρώνει με την επιτήρηση; Απο το υπουργείο Οικονομίας λένε οτι στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ θα επαναδιατυπωθούν όσα είπε ο Αλμούνια και η Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος κατω απο 3% στο τέλος του 2010.
Η ημερήσια διάταξη πάντως περιλαμβάνει:
A. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP
1. Οικονομική κατάσταση
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωζώνη και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση των Υπουργών για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ομάδας G20 στο Λονδίνο.
2. Δημοσιονομικές εξελίξεις
Θα συζητηθούν τα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ecofin σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, καθώς και το σχέδιο γνώμης του Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κύπρου.
Β. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN
1. Γεύμα Εργασίας
Θα συζητηθούν τα σχέδια απόφασης του Ecofin για τα κράτη-μέλη με υπερβολικό έλλειμμα. Θα συζητηθεί επίσης έκθεση της EFC για την αξιολόγηση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
2. Τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση
Θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
3. Προετοιμασία των Εαρινών Συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Θα τεθεί προς συζήτηση κείμενο κύριων σημείων που προετοίμασε η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC), με σκοπό την προετοιμασία των κοινών θέσεων των κ-μ της Ε.Ε., ενόψει των εαρινών συνόδων των εκτελεστικών οργάνων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο κείμενο αυτό καλύπτονται τα θέματα που αφορούν την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, την ενίσχυση του πολυμερούς εποπτικού πλαισίου του (ειδικά επί του χρηματοπιστωτικού τομέα), το πλαίσιο δανεισμού του, την αύξηση των δυνατοτήτων του να παρέχει δάνεια προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος καθώς και τη μεταρρύθμιση του συστήματος διακυβέρνησής του.
4. Διεύρυνση της Ε.Ε. – πέντε χρόνια μετά
Με βάση τα συμπεράσματα της διάσκεψης που έγινε στις 2 Μαρτίου, θα συζητηθούν τα οφέλη από την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωση με τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο για τα «νέα» κ-μ όσο και για τα «παλιά» κ-μ.
5. Ευρωπαϊκοί διακανονισμοί εποπτείας-μελλοντικά βήματα
Θα συζητηθεί το θέμα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με βάση την έκθεση De Larosiere. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19-20 Μαρτίου κατατέθηκε η Έκθεση της Επιτροπής υψηλού επιπέδου για την Εποπτεία των Χρηματοπιστωτικού Τομέα, γνωστής ως Επιτροπή De Larosiere και αποφασίστηκε αυτή να αποτελέσει τη βάση για τη βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ δόθηκε εντολή στο Συμβούλιο να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2009. Η έκθεση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και σε μακροοικονομικό επίπεδο με τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και τη βελτίωση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μικροοικονομικό επίπεδο με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας. Επίσης, η επίταση των κυκλικών οικονομικών διακυμάνσεων που εκδηλώνεται μέσω των μηχανισμών ανατροφοδότησης μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας έχει επισημανθεί ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο Συμβούλιο θα παρουσιασθεί ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής EFC για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.