22/4/09

Ιρλανδία-Η Ryanair εξετάζει την επιβολή φόρου για … υπέρβαρους!

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή "φόρου για τους υπέρβαρους" στις πτήσεις της, αφού το εν τρίτον των πελατών της τάχθηκαν υπέρ της λήψης αυτού του μέτρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην οποία συμμετείχαν... Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ryanair, μεταξύ των 100.000 ατόμων, το 29% ψήφισε υπέρ του μέτρου.

Η Ryanair, η οποία είναι γνωστή για τις προκλήσεις της, πραγματοποίησε την έρευνα για να αποφασίσει ποιά θα είναι η επόμενη επιβάρυνση που θα επιβληθεί στις πτήσεις της, μετά την πολεμική που προκάλεσε η πρόταση του διευθυντή της Μάικλ Ο΄ Λίρι να χρεώσει τη χρήση της τουαλέτας στις πτήσεις της εταιρείας.

Η ιρλανδική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιήσει και δεύτερη έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιβληθεί αυτή η επιβάρυνση.

Προτείνει επιλογή ανάμεσα στη επιβολή φόρου στα άτομα το βάρος των οποίων ξεπερνά συγκεκριμένα όρια, (130 κιλά για τους άνδρες και 100 κιλά για τις γυναίκες) ή στα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω των 40 μονάδων (άτομο με ΔΜΣ πέραν του 30 θεωρείται παχύσαρκο).

Εναλλακτικά, η εταιρεία θα μπορούσε να επιβαρύνει με δεύτερο εισιτήριο τον επιβάτη το σώμα του οποίου αγγίζει και τους δύο βραχίονες της θέσης ή όσων η περίμετρος της περιφέρειας ξεπερνά τα 114 εκατοστά για τους άνδρες και τα 102 εκατ. για τις γυναίκες.

Ορισμένες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη υιοθετήσει τέτοιου είδους μέτρα ή υποχρεώνουν τους υπέρβαρους επιβάτες να αγοράζουν εισιτήρια της Business Class , όπου οι θέσεις είναι φαρδύτερες.