15/3/10

Αλμούνια- Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν αποτελεί προτεραιότητα

Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να δανείζει σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι μακροπρόθεσμα μια έγκυρη ιδέα, όμως η ζώνη του ευρώ έχει πιο επείγουσες προτεραιότητες, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια...
Ο Αλμούνια δήλωσε επίσης ότι πρέπει σίγουρα να αυξηθεί η δημοσιονομική επαγρύπνηση των κρατών της ΕΕ, όμως πρέπει επίσης να προσέξει κανείς και άλλες ανισορροπίες, περιλαμβανομένων των πλεονασμάτων.

"Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη", δήλωσε ο ισπανός επίτροπος σε μια διάσκεψη στη Μαδρίτη.

"Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε. Όμως "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δεν σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", εξήγησε.

Ο Αλμούνια είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο δημοσιονομικός συντονισμός, επιπλέον της διευθέτησης της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα για να ξαναμπεί η οικονομία της ΕΕ στο δρόμο της ανάπτυξης.

"Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του συνόλου της Ευρωομάδας (...) δεν θα συνιστούσα να παίξουν σκεπτόμενοι μόνο μακροπρόθεσμα", δήλωσε.

Όμως "πρέπει να προσέξουμε και τις άλλες ανισορροπίες", όπως αυτές του ισοζυγίου πληρωμών, αυτές που προκαλούνται από το κόστος εργασίας ανά μονάδα, "και επίσης από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα", υπογράμμισε ο Αλμούνια, αναφερόμενος στις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέκρινε το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.
--------------------------------------------------------