15/3/10

Για ποιόν χτυπά η καμπάνα απο Γερμανία ?

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέσεισε σήμερα την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της..."Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -- πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.

"Η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία", προσθέτει.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ, το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

"Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικοί κανόνες. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (που υιοθετήθηκε) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ", σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο Σόιμπλε είχε ήδη αναφερθεί σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland στο ενδεχόμενο να εγκατελείψει μια χώρα από την ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.