15/3/10

Ερευνα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Οι έξι στους δέκα Ελληνες έχουν χρέη, αλλά μόνο οι δύο στους δέκα δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες, όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και αφορά στην υπερχρέωση των νοικοκυριών...Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποκαλύπτει ότι το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.

Για το 60% όσων έχουν χρέη, το ποσοτό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ το 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.

Τα χρέη, όπως δηλώνει το 60% όσων χρωστούν, τους προκαλεί άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τούς δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική τους γαλήνη και 2 στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.

Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θεση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.

Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι 5 στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.