13/4/10

Ένας 13χρονος και μιά 70χρονη στο Έβερεστ

Ο 13χρονος Τζόρνταν Ρομέρο από την Καλιφόρνια θα είναι ο νεότερος άνθρωπος στην ιστορία που θα επιχειρήσει να ανέβει στο όρος Έβερεστ. Ήδη από χθες βρίσκεται στη βάση Νιλάμ του Θιβέτ... Ο Ρομέρο που γεννήθηκε και ζει στην πόλη Μπιγκ Μπερ της νότιας Καλιφόρνιας, η οποία βρίσκεται με μεγάλο υψόμετρο, έχει ήδη αναρριχηθεί στις πέντε από τις επτά υψηλότερες κορυφές των πέντε ηπείρων. Μετά το Έβερεστ ο νεαρός σκοπεύει να ανέβει στο Βίνσον Μασίφ της Ανταρτικής για να ολοκληρώσει την πρόκληση των Επτά Κορυφών, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η αναρρίχηση στις κορυφές των υψηλότερων βουνών του Κόσμου.

Η προσπάθεια του να ανέβει στο Έβερεστ έχει προκαλέσει εκτεταμένες συζητήσεις για το κατά πόσον είναι σωστό οι γονείς του να του επιτρέπουν να εκτίθεται σε τέτοιους κινδύνους ανεβαίνοντας στις υψηλότερες κορυφές του Κόσμου. Ο Τζόρνταν θα συνοδεύεται από τον πατέρα του Πολ και τη μητριά του που είναι και οι δύο δεινοί ορειβάτες και από τρεις Σέρπας. Αναμένεται να φθάσουν στην κορυφή του Έβερεστ στα μέσα Μαΐου.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο Πολ Ρομέρο στο δορυφορικό δίκτυο CNN δήλωσε, απαντώντας στις ερωτήσεις για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, ότι η πρωτοβουλία για την αναρρίχηση στο Έβερεστ ανήκει στο γιο του.

Μετά τον 13χρονο Τζόρνταν, μια 70χρονη από την Ιαπωνία, η Εϊκο Φουνάσι, πρόκειται να επιχειρήσει κι εκείνη ν΄ανέβει στο Έβερεστ.

Η Φουνάσι πρόκειται να αναρριχηθεί στην κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαϊων, ύψους 8.848 μέτρων, μαζί με άλλους τρεις ιάπωνες ορειβάτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Η γυναίκα είχε επιχειρήσει και το 2006 να φτάσει στην κορυφή αλλά δεν τα κατάφερε. Εάν τα καταφέρει θα σπάσει το ρεκόρ που κατέχει η συμπατριώτισσα της Τάμε Ουτανάμπε, που μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ το 2002 σε ηλικία 63 χρόνων.

Το όρος Έβερεστ, το οποίο πρώτοι "κατέκτησαν" ο σερ Εντμουντ Χιλάρι και ο Τενζίνγκ Νοργκάι το 1953 , αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό, τόσο για έμπειρους ορειβάτες, όσο και για τουρίστες.