14/4/10

Άρχισαν οι απολογίες των 6

Στην 19η τακτική ανακρίτρια οδηγούνται σήμερα και αύριο οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας". Σε βάρος των έξι κατηγορουμένων ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την ανεύρεση της γιάφκας με τον οπλισμό του "Επαναστατικού Αγώνα", αλλά και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση... Σήμερα, ενώπιον της ανακρίτριας οδηγήθηκαν οι Μαζιώτης Νικόλαος, Ρούπα Παναγιώτα και Νικητόπουλος Σαράντος. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους Σπύρο Φυτράκη και Δάφνη Βαγιανού, οι Ν.Μαζιώτης και Π.Ρούπα, αρνήθηκαν να απολογηθούν για να μην νομιμοποιήσουν, όπως λένε, την διαδικασία και καταγγέλλουν την δίωξή τους ως πολιτική, ενώ ο Σ.Νικητόπουλος αρνείται τις κατηγορίες.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα, έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης. Επίσης, η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης οπλοκατοχής. Ο εκ των συλληφθέντων Νίκος Μαζιώτης επιβαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί τρομοκρατικών οργανώσεων ως διευθύνων την οργάνωση.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή, να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 29 Κ.Π.Δ. στην υπόθεση, που εκκρεμεί, κατά των έξι συλληφθέντων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο εισαγγελέας του ΑΠ θεωρεί ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ως συνδεόμενη με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανάκρισης από Εφέτη ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

Υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής: Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30.

Εξάλλου, δόθηκαν και επισήμως από την αστυνομία στοιχεία για τα ευρήματα στο σπίτι που ερευνήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και από ερημική τοποθεσία στον Υμηττό όπου οι κατηγορούμενοι και άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", έκαναν ασκήσεις σκοποβολής με καλάσνικοφ.

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένα τμήμα προκήρυξης του "Επαναστατικού Αγώνα" που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή είχαν αναλάβει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις και συγκεκριμένα:

Την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια στις 5.1.2009 κατά τον οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης. Την επίθεση επίσης με καλάσνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 23.12.2008 και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24.10.2008, η οποία δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε.

Επίσης στον Υμηττό, στο "πεδίο βολής" των δραστών, κατασχέθηκαν περίπου 40 κάλυκες από καλάσνικοφ που όπως διαπιστώθηκε έχουν ριφθεί από όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

Το "πεδίο βολής" εντοπίστηκε δύο μέρες πριν τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός από αυτούς, ο οποίος μετέβη στην ερημική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βουνού, περίπου 20 χλμ από το Κορωπί.

Τέλος, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του χώρου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως όπου επρόκειτο να γίνει τρομοκρατική επίθεση εναντίον των στατικών αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και φέρουν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.