14/4/10

Φονικός σεισμός στο Θιβέτ

Ο ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και 7,1 σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές, που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας προκάλεσε το θάνατο 400 ανθρώπων και τον τραυματισμό 8.000", σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα...
"Περίπου 400 έχουν χάσει τη ζωή τους και 8.000 έχουν τραυματιστεί", δήλωσε ο Χουάνγκ Λιμίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Γιουσού.

Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες γίνονται με μεγάλη δυσκολία στην περιοχή αυτή που βρίσκεται κοντά στο Θιβέτ.

Το 85% των κτιρίων στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Γιουσού κατέρρευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού--και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008--στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.

Πάνω από 246 νεκροί στις πλημμύρες της Βραζιλίας

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σάρωσαν το Ρίου ντε Ζανέιρου την περασμένη εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 246 ανθρώπων, ανέφεραν αξιωματούχοι χθες Τρίτη, ενώ η πρόσβαση στο άγαλμα του Χριστού, εμβληματικό μνημείο της πόλης εδώ κι οκτώ δεκαετίες, αποκόπηκε.

Ο δήμαρχος του Ρίου Εδουάρδο Πάες εκτίμησε ότι το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 113,6 εκατ. δολάρια κι ενδέχεται να φθάσει τα 142 εκατ. δολάρια.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε περαιτέρω χθες με την ανάσυρση κι άλλων θυμάτων από τις φαβέλες, ή παραγκουπόλεις, που βρίσκονταν σε λοφοπλαγιές ή χωματερές και παρασύρθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Η αναζήτηση συνεχιζόταν στην πόλη-δορυφόρο του Ρίου, Νιτερόι.

Ο Πάες δήλωσε ότι "ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο μέρος των εκτιμήσεων για την αποκατάσταση της πόλης. . . το στρώσιμο των δρόμων, το καθάρισμα των κοιτών των ποταμών μεταξύ άλλων".

Ο δήμαρχος ενέκρινε την απομάκρυνση κατοίκων σε περιοχές υψηλού κινδύνου δια της βίας και ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που θα μετακινηθούν θα λάβουν μηνιαίο βοήθημα 256 δολαρίων για να κτίσουν νέες κατοικίες σε άλλα σημεία. Ως το 2012, είπε ακόμα, θα έχουν μετακινηθεί 12.000 οικογένειες.

Ειδικοί χαρακτήρισαν τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σάρωσαν πολλές από τις 1.000 φαβέλες "προβλέψιμη τραγωδία". Επισήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής των σπιτιών, την επικινδυνότητα της θέσης τους και την παντελή έλλειψη αστικού σχεδιασμού και υποδομών στις φτωχογειτονιές.

"Δεν σκότωσε η βροχή τους ανθρώπους που ζούσαν στις παραγκουπόλεις. Αλλά οι αδιάφοροι κι ανεύθυνοι αξιωματούχοι", έγραψε η ανθρωπολόγος Άλμπα Σαλουάρ στο εβδομαδιαίο περιοδικό poca.