13/4/10

Στο υπουργικό παιδεία , αποκρατικοποιήσεις , αγρότες

Οι αλλαγές στον εκπαιδευτικό σύστημα ,το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης τριετίας και δυο νομοσχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν στο μητρώο αγροτών καθώς και στις αλλαγές στον αγροτικό συνδικαλισμό, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε χρονικά όρια ως προς την διαδικασία της προαναφερθείσης αξιολόγησης.

Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές, είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες, είπε ότι κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε την εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να "καλμάρουν" οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας "και αυτό πληρώνουμε τώρα", ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις, είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε "όχι", ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.