13/4/10

Βουλή - Αντιπαράθεση για το φορολογικό

Την επί της αρχής αντίθεση της αντιπολίτευσης στο φορολογικό νομοσχέδιο, συναντά η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, πράξη στην οποία προέβη και ο ΛΑΟΣ, δηλώνοντας πως το ίδιο θα πράξει και για ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του ΚΚΕ και του Θ. Πάγκαλου, ύστερα από τις κατηγορίες του κόμματος κατά της κυβέρνησης, πως κάνει «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»...
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν κατατίθεται εν κενώ», αλλά «εν τω μέσω μιας οικονομικής ύφεσης, την ευθύνη της οποίας φέρει η Νέα Δημοκρατία, με τους πολίτες πεπεισμένους πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, αναποτελεσματικό και πολύπλοκο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσεται στο πολυετές πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας και «η αποφασιστικότητα για τη διάσωση της οικονομίας με δικά της μέσα, καθορίζει και τις εξελίξεις. Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είναι ευχάριστο, δεν είναι εύκολο. Το μέγεθος των αναγκών μας, μας οδηγεί στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ασφάλεια αλλά και κερδοσκόποι» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός στήριξης που εξασφάλισε η Ελλάδα, αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης. Η απόφαση όμως αυτή, δεν ήρθε στο κενό. Ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε τους τελευταίους μήνες. Ήταν σαφές δείγμα της εμπιστοσύνης που αρχίζει και πάλι να απολαμβάνει η Ελλάδα, βασιζόμενη στο γεγονός, πως ό,τι έχουμε πει στα Συμβούλια Κορυφής, το έχουμε κάνει. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 - ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Τονίζω όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα απ’ τις αγορές».