19/4/10

Αλαλούμ στις αερομεταφορές

Συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες. Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία είναι πιθανόν να φθάσει, εντός της ημέρας, στις ανατολικές ακτές του Καναδά... Η κυριώτερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000 πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000 όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Το σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

Στην Ελλάδα, μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ματαιωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας 174 πτήσεις, κυρίως από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ομαλά λειτουργεί αυτή την ώρα, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών.

Νέες σεισμικές δονήσεις

Το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην Ισλανδία, προκαλεί σήμερα νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη γύρω περιοχή, αλλά το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται η τέφρα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία, μειώθηκε στα 2χλμ περίπου, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Στοκχόλμη.

"Το νέφος της τέφρας είναι χαμηλό. Δεν ξεπερνάει τα 2χλμ", δήλωσε ο Χιορλεϊφούρ Σβέινμπγιόρνσον, γεωλόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η τέφρα εκτοξεύθηκε σε ύψος 11χλμ όταν άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

"Ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν την τέφρα νότια. Παρατηρήσαμε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, συνεπώς πρέπει να γίνονται κάποιες αλλαγές στην επιφάνεια του ηφαιστείου. Πιθανώς να ρέει λάβα", τόνισε ο σουηδός επιστήμονας.

"Υπερβολικοί περιορισμοί"

Οι αεροπορικές εταιρείες εκφράζουν τη "δυσαρέσκειά τους" για τη διαχείριση της κρίσης που προκλήθηκε από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας και ζητούν τη λήψη αποφάσεων βασισμένων "σε γεγονότα", ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών (IATA).


Η μεγαλύτερη ένωση αεροπορικών εταιρειών, η AEA, καθώς και η ένωση που εκπροσωπεί τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η ACI ζητούν την "άμεση επανεξέταση" των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη και την εξέταση των ζωνών πτήσης, μετά και την πραγματοποίηση δοκιμαστικών πτήσεων κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Οι δύο ενώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurocontrol και τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά αναρωτιούνται για την αναλογικότητα των περιοριστικών μέτρων.

"Οι διαδικασίες που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου για ηφαιστειακές εκρήξεις δεν φαίνεται ότι έχουν περιλάβει αυτού τους είδους τους περιορισμούς, αναφέρουν οι δύο ενώσεις.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Γιάνκοβετς, διευθυντή της ACI , 6,8 εκατομμύρια επιβάτες επηρεάσθηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ενώ η οικονομική ζημία για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ανέρχεται ήδη στα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της IΑΤΑ ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν ήταν η προσήκουσα και εκτιμά ότι οι οικονομικές συνέπειές της θα είναι μεγαλύτερες από της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζοβάνι Μπιζινιάνι υπολογίζει ότι οι ζημίες των αεροπορικών εταιριών ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη δράσης επειγόντως ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

"Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό το συνολικό κλείσιμο και να βρούμε τρόπους για το ευέλικτο άνοιγμα του εναερίου χώρου βήμα-βήμα", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι.

"Οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις βασισμένες στην πραγματική κατάσταση και όχι σε θεωρητικά μοντέλα. Οι αρχές άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για την ασφαλή πραγματοποίηση πτήσεων", είπε.