21/4/09

Ανασκαφές ξεκινούν στο Βρανδεμβούργο για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τα SS στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Ανασκαφές ξεκινούν αύριο στην περιοχή όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα οστά 753 Εβραίων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους SS, στο τέλος το Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην ανατολική Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές... Τα θύματα των SS, οι περισσότεροι Εβραίοι από την Πολωνία και την Ουκρανία "ήταν άρρωστοι κρατούμενοι ή αδύναμοι να περπατήσουν όταν έγινε η εκκένωση του στρατοπέδου Λίμπεροουζ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της πολιτείας του Βρανδεμβούργου. Οι άνδρες των SS καθώς έφευγαν από την περιοχή, πριν φθάσει ο σοβιετικός στρατός, δολοφόνησαν τους Εβραίους κρατουμένους, στην περιοχή Τζαμλίτζ, λίγο έξω από το Βερολίνο, στις 2 Φεβρουαρίου, 1945.

Οι ανασκαφές θα γίνουν σε μία έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων με σκοπό να έλθει στο φως ο πιο σημαντικός ομαδικός τάφος στη Γερμανία, πέραν των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, Γεργκ Σκόνμπομ.